Storövning för tryggare insatser vid olyckor

En stor övning för ambulanssjukvård har hållits i Västervik där ambulanssjuksköterskor, tillsammans med räddningstjänsten, har fått träna på vissa scenarier som kan uppstå vid en trafikolycka.

Bråttom. För personen i bilen är läget akut. Det blir en snabbuttagning.

Bråttom. För personen i bilen är läget akut. Det blir en snabbuttagning.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2017-11-23 19:30

Ambulanspersonal från hela norra länet deltog i övningen. På förmiddagen hölls teori och på eftermiddagen var det dags att sätta kunskaperna på prov, för både erfarna och nya ambulanssjuksköterskor. Med hjälp av bilar från den lokala bilskroten iscensattes två olika olyckor. Den första med hjälp av elever från vårdprogrammet, som fick agera olycksoffer, så kallade skademarkörer.

Här var det två bilar som hade frontalkrockat. Uppgiften var att först utvärdera skadeläget, se vem som behövde hjälp mest akut. Det visade sig vara föraren i den röda bilen, spelad av Alicia Sager, som blödde från huvudet och var medvetslös. Först tog sig en av ambulanssjuksköterska in i bilen för att stabilisera den skadades huvud. Sedan sattes en nackkrage på. Det krävdes en hel del samarbete och lirkande för att sedan få ut den skadade på båren utan att riskera att orsaka värre skador.

I den grå bilen var den skadade, My Pettersson, vid medvetande, men satt fast i bilen efter krocken. Även här tog sig en sjuksköterska in och stabiliserade nacken. De andra lämnade för att hjälpa till med den så kallade snabbuttagningen av Alicia, eftersom hon behövde vård akut.

Under tiden förberedde räddningstjänsten sina redskap för att klippa upp taket till den grå bilen, där My satt fast. När den första ambulansen åkte med Alicia vändes uppmärksamheten hit igen. Först sågades framrutan upp längs med instrumentbrädan och sedan slog man ut de fönsterrutor på sidorna som inte redan var trasiga. Efter det kom den stora saxen fram, för att klippa av taket på bilen och på så sätt få ut den skadade.

– Den saxen har räddat liv på många sätt, säger Johan Lindberg, ambulanssjuksköterska från Ålem, som är instruktör på utbildningen.

– Det har hänt att man har fått använda den för att amputera ett ben. För att få bort personen som suttit fast från en livshotande situation.

Taket på den här bilen är lite besvärligt. Men till slut kan det lyftas av. Sedan tas en såg fram för att få loss det som håller den skadade fast och hon kan till slut lyftas upp på båren.

Till sin hjälp när bilar ska klippas eller sågas i har räddningstjänsten och ambulansen ett dataprogram.

– Man slår in registreringsnumret och så kan man se hur bilen är uppbyggd, var det finns farliga punkter, om den är el eller gasdriven. Allt som kan ställa till skada, berättar Melker Engström, ambulanschef i Västervik.

Alice Sager och My Pettersson, som agerat skadade, tycker det var väldigt intressant att få se hur ambulans och räddningstjänst jobbar tillsammans.

– Att vi får komma hit och se vad yrket innebär är jättebra, säger Alice Sager.

Båda hade anmält sig som frivilliga till övningen.

– Vi behövde fyra och fick 28, skrattar Melker Engström.

De andra eleverna som anmält sig fick vara med och titta på övningen, något som var mycket uppskattat.

Efteråt utvärderar deltagarna sin insats. Ola Jansson, som är ambulanssjuksköterska och ansvarig för den här utbildningen är på det stora hela nöjd. Men han har några synpunkter. Som att ambulanspersonalen borde ha pratat med varandra och utarbetat en plan för vem som skulle göra vad för att få ut den skadade som satt fast i bilen under tiden som räddningstjänsten klippte av taket.

– Det har gått bra över lag, men det är en del grejer att tänka på, tips och tricks. Vi har haft en del ny personal och man måste träna innan det blir allvar. Jag önskar vi kunde göra det här mycket mer. Den här typen av kunskap är en färskvara, säger Ola Jansson.

– Ju mer vi får öva desto tryggare blir samarbetet och allt flyter bättre, säger Johan Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!