Stormfälld skog ökar risken för bränder

Omkullvälta träd efter stormen i januari gör att skogbränder snabbt kan spridas och att räddningstjänsten kan få svårt att nå fram till drabbade områden. För att hindra större bränder har det statliga brandflyget återinförts.

Ökad brandrisk. Den omkullvälta skogen efter stormen Gudrun orsakar problem för räddningstjänsten. FOTO: ANDERS STEINER

Ökad brandrisk. Den omkullvälta skogen efter stormen Gudrun orsakar problem för räddningstjänsten. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-07-01 00:25
Den stormfällda skogen efter ovädret i januari försvårar för räddningstjänsten när en brand uppstår i skog och mark. Omkullvälta träd gör att många skogsvägar fortfarande är avstängda och att brandkåren inte kan ta sig fram till branden.
Torra träd och torrt ris gör också att bränder lättare uppstår. Och när en brand väl startat, då kan den sprida sig fyra till fem gånger snabbare än normalt bland riset, slyn och de välta träden.
- Vid torrt väder ökar ju så klart risken för bränder. Det räcker att en liten gnista faller till marken för att en brand ska uppstå, säger Stefan Sveneus på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Brandrisken i den stormfällda skogen är stor i hela södra Sverige. Enligt räddningschefen i Västervik, Pierre Strid, är problemen störst i Kronobergs län, men även i Västerviks kommun kan problem uppstå.
- Jag har fått signaler om att det mesta av den fällda skogen nu är upprensad i kommunen, men jag har så klart inte full koll på hela området. Händer det något blir det ett jätteproblem.
Rådet han ger till hus- och markägare i de drabbade områdena är att röja upp både intill byggnader och på vägarna. Ris och annat torrt material nära boningshus och andra byggnader gör att en eventuell brand lätt sprider sig till dessa. Och om de mindre skogsvägarna då inte är framkomliga får brandkåren det svårt i släckningsarbetet.
- Ett annat problem är ju också att det finns många skogsmaskiner ute i markerna just nu. Det är viktigt att tänka på att inte köra med kedjor på däcken, eftersom gnistor lätt uppstår. Och helst ska man undvika att reparera sina maskiner ute i skogen, säger Pierre Strid.

För att snabbt upptäcka skogsbränder och hindra att de sprider sig har regeringen under sommaren återinfört det statliga brandflyget. Verksamheten har de senaste åren finansierats av kommunerna, men årets svåra situation har fått regeringen att gå in med pengar till verksamheten.
Under de perioder det råder eldningsförbud patrullerar därför ett flygplan över de län som drabbades hårdast av stormen Gudrun. Uppe i luften spanar besättningen efter rök nere på marken, och brandflyget hjälper också till att dirigera räddningstjänsten till området det brinner i eller till sjöar och vattendrag där det går att hämta vatten.
- Planet följer särskilda rutter och sedan finns det plan som kan lyfta vid akuta situationer eller när vi får ett larm, säger Nils Matson, brandflygsansvarig i Kalmar län.
Sammanlagt finns det åtta plan i Kalmar län, som kan lyfta med två timmars varsel.
- Det kanske låter som en lång tid men vi är ju en frivillig organisation och planen används samtidigt till annat än brandflygningarna, säger Nils Matson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om