Stormen får Östersjön att må bättre

Samtidigt som vattennivåerna steg strömmade nytt syrerikt vatten in i Östersjön.

Samtidigt som vattennivåerna steg strömmade nytt syrerikt vatten in i Östersjön.

Foto:

Västervik2005-01-19 00:25
Förra veckans storm förde inte bara med sig kaos och elände. För Östersjön innebar de starka vindarna ett stort inflöde av nytt friskt vatten, något som behövs för att havet ska må bra.
? Under de dagar stormen varade märkte vi att en hel del nytt vatten strömmade in i Östersjön, framförallt från Västerhavet och Kattegatt, säger Pia Andersson, oceanograf på SMHI.

Och nytt friskt vatten, det behövs. Under lång tid har Östersjön varit ett sjukt hav. Utsläpp av kväve och fosfor har gjort vattnet syrefattigt och i de djupaste delarna av havet kan fiskar och andra havsdjur inte längre överleva. Det syre som finns i vattnet räcker inte till för att tränga ner till bottnen. Därför är det nödvändigt att nytt salt- och syrerikt vatten strömmar in, annars riskerar havsmiljön att bli än sämre.
? Men det är ännu för tidigt att säga något om vilka de långsiktiga konsekvenserna av stormen blir, säger Pia Andersson. Alla mätresultat är ännu inte klara, och vi ska under den här veckan ge oss ut med vårt mätfartyg Argos för att ta nya prover.

Avgörande är bland annat hur syrerikt det nya vattnet är. Men också salthalten spelar en avgörande roll ? helst ska vattnet vara kallt och salt, med en hög densitet. Då kan vattnet nå ner till de djup som mår sämst och bottnen kan sakta börja återhämta sig.
? Problemet med Östersjön är att det behövs väldigt stora vatteninflöden för att effekten ska bli långsiktigt, säger Pia Andersson. Östersjön är så pass sjuk att det snabbt blir syrebrist igen, trots det nya vattnet.

På SMHI hoppades man därför på ett ännu större vatteninflöde än det som verkligen skedde. Under stormdagarna strömmade omkring 120 kubikkilometer vatten in i Östersjön, men det hade behövts uppemot 300 kubikkilometer för att garantera en långvarig effekt.
? Det rör sig om ett medelstort inflöde, säger Pia Andersson. Vi har haft exempel på tillfällen då betydligt mer vatten strömmat in, till exempel 1993. Och så sent som 2003 hade vi ett liknande inflöde som det vi hade nu.
En av förklaringarna till att inte mer vatten trots allt strömmade in är det höga vattenståndet i både Östersjön och Västerhavet. För att vatten ska ta sig mellan de båda haven krävs en viss nivåskillnad. Det går att likna det vid en vattenfylld balja ? står baljan plant händer inte mycket, men lutar man den forsar vattnet från ena sidan till den andra och det uppstår ett vattenflöde.
? Men även om inte tillräckligt med vatten strömmade in i Östersjön så skedde en omblandning av det vatten som redan finns, speciellt i de grundare delarna av havet. Och det har medfört att salthalterna har jämnats ut, något som är bra för Östersjön, säger Pia Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om