Stormdrabbade skogsägare hoppas på kall och regnig sommar
Mats Sandgren chef för Södra skog, Monica Schelin redovisningschef och Christer Segerstéen ledamot i Södras styrelse gästade årsmötet med Tjustbygdens skogsbruksområde.
Foto:
Man räknar med att för Södras medlemmar i Götaland har 40 miljoner kubikmeter, fyra årsavverkningar, fällts av stormen. Skadorna i våra trakter går inte att jämföra med de som drabbat södra Småland men stormens härjningar kommer ändå att påverka skogsägarna i Tjust många år framåt.
Christer Segerstéen, ledamot i Södras styrelse, informerade om de åtgärder som hittills vidtagits för att lindra följderna för skogsbruket. En kravlista har lämnats till regeringen med följande punkter:
Direktstöd på 50 kronor per kubikmeter, omprövade skogsvårdsregler, stöd för lagringskostnader, bidrag till återbeskogning och översyn av skattereglerna.
Det som man hittills fått gehör för är kravet att låta utländska lastbilar få köra i Sverige. Den här veckan kommer de att börja sitt arbete. Ett beslut som enligt skogsägarna har kommit alldeles för sent. Varje dag sedan stormen har man genom förseningen tappat 50 000 kubikmeter som redan nu skulle kunnat vara vid sågverk och massafabriker.
Om det blir något ekonomiskt bidrag till skogsägarna är ännu en mycket öppen fråga. Bland riksdagspartierna finns en majoritet för förslaget, men från regeringen har man hittills förhållit sig kallsinnig. Alla uppmanades att försöka påverka de förtroendevalda som finns lokalt, ju fler som förstår vidden av den här katastrofen, dess bättre.
Mats Sandgren, chef för Södra skog, gav en lägesrapport och en tidsplan för hur skogen ska tas om hand.
Strävan är att bli klar i alla områden samtidigt. Därför har man nu flyttat det mesta av sina maskiner till södra Småland där behovet är störst och snösituationen bättre än i våra trakter. Till midsommar 2006 räknar man med att allt virke ska vara omhändertaget. Då börjar arbetet med att rita om den skogliga kartan.
För att klara arbetet har man ökat antalet skogsmaskiner från normalt 200 till 400 stycken. På plats i skogen kommer brötar med mycket tall att prioriteras, enstaka vindfällen kommer att lämnas kvar. Massaveden kommer också att lämnas vid bilväg tills vidare, det gäller att rädda det som är mest värdefullt först.
Trots den febrila aktiviteten i skogen kommer det ändå att krävas möjligheter att lagra virket minst ett år framåt. Tillstånd har i dagarna givits för lagring i Kisasjön. Utökning av lagringsplaner där bevattning kan ske är också nödvändigt. Frågan om tillstånd för besprutning mot skadeinsekter är ännu inte löst. En viktig uppmaning hade Mats Sandgren till mötesdeltagarna.
- Börja inte med någon form av giftbesprutning på egen hand. Det måste ske under noggrann kontroll. Ett enda lass med besprutat timmer som hamnar i Kisasjön kan spoliera hela den lagringsplatsen.
Ett annat råd gällde apteringen
- Ta reda på vilka längder som önskas så det inte blir problem vid terminalerna. Sätt flera namnbrickor på era massaved - och timmertravar. Det händer redan nu att lass kommer på villovägar, med utländska förare kommer riskerna att bli ännu större. Och för gärna egna anteckningar på vilka travar som hämtas och när de försvinner från uppläggsplatsen.
Mats Sandgren avslutade sitt anförande med en förhoppning om en kall och regning sommar.
Vid den efterföljande frågestunden behandlades frågor om en dyrbar felsatsning vid Mönsteråssågen, faran för skogsbränder, priset på björkmassaved och riskerna vid arbete i stormfälld skog. Ämnen som det säkert finns anledning att återkomma till.
Vid mötets förhandlingar valdes följande ledamöter till förtroenderådet: ordförande Örjan Christiansson, vice ordförande Bertil Lundén. Övriga: Per- Arne Fredriksson, Thomas Karlsson, Magnus Svensson, Christer Magnusson, Bertil André, Michael Andersson, Tore Fredriksson, Ingela Svensson, Anders Djerf och Mariana Jönsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!