Storbank sänker priser för korthantering
Ett priskrig kan vara att vänta mellan bankerna sedan Föreningssparbanken på torsdagsmorgonen gick ut och deklarerade att man efter årsskiftet kommer att göra det billigare för både privatpersoner och företag att handla med bankkort.
- Vi har tagit till oss debatten och även vi tycker att det är viktigt att kortbetalningarna ökar, berättar Stefan Bergelind som är chef för produktområde kortinlösen på Föreningssparbanken.
Dessutom har kortanvändandet ökat med mellan 20 och 25 procent per år de senaste åren vilket ger utrymme för sänkta kostnader.
Stefan Bergelind berättar att den låga kostnaden för det nya bankkortet, 50 kronor per år, ger incitament för att använda kortet mer, menar han. Normalt ligger bankernas kortavgifter på mellan 200 och 400 kronor.
Haken med Föreningssparbankens nya, billigare kort, är att den begränsar kontantuttagen i uttagsautomater till tolv per år. Men att runda av uppåt i butiker för att på så vis få extra kontanter, kostar fortfarande ingenting.
För företagskunder som har många småköp kommer nästa nyhet, en ny prismodell för inlösensavgifter där priset är beroende av hur stor inköpssumman är. I stället för att som i dag betala en fast summa per transaktion betalar handlaren 30 öre per köp och 1,2 procent på beloppet. Det innebär att ett kortköp på 20 kronor kostar handlaren 56 öre i stället för två-tre kronor.
- Vi räknar med att riktpriset kommer att sänkas med 30 procent för dessa handlare,säger Stefan Bergelind.
Att erbjuda sina kunder att handla med kort är i dag förenat med kostnader dels för hyra eller köp av en kortläsare, dels för de transaktioner som görs.
- I gengäld behöver man inte hålla på med kontanthantering och säkerheten blir bättre så det finns ett värde för alla, säger Stefan Bergelind.
Representanter för de stora bankerna i Västervik är överlag positiva till Föreningssparbankens initiativ att sänka kostnaderna för kortanvändning. Men ingen uttalar i dagsläget några planer för den egna banken att haka på.
På Tjustbygdens sparbank har man ännu inte hunnit hantera frågan om hur man kommer att göra, trots att Föreningssparbanken i många lägen är en stor samarbetspartner.
- Vi är ändå en fristående bank som fattar våra egna beslut och jag antar att vi kommer att ta upp frågan inom kort, säger Tomas Björkberger som är vice vd.
I grunden ser han positivt på utspelet.
- Det är helt rätt att göra så om det bidrar till att få ner kontanthanteringen som inte är bra ur säkerhetssynpunkt. Bankerna har ju pratat om det här i många år och med den senaste tidens värdetransportrån blir frågan väldigt konkret för många människor.
Inte heller på SEB finns några konkreta planer på att sänka kortavgifter och inlösensavgifter, berättar Bengt Grahn som är kontorschef i Västervik.
- Men vi följer utvecklingen i den här frågan väldigt tätt och försöker hålla oss informerade hela tiden.
Även han poängterar vikten av att öka kortanvändandet för att öka säkerheten för butikspersonal och väktare. Han påpekar också att även kontanthantering innebär kostnader.
På Handelsbanken tittar man ständigt på utvecklingen av korthandeln. Men Michael Skännestig, kontorschef i Västervik vet inte om banken har några beslut på gång centralt. Han ser dock positivt på Föreningssparbankens initiativ.
- Jag har en känsla av att det förekommer mycket kontanthantering här i Västervik. Det är fortfarande många som tar ut pengar på bankomaten för att sedan betala kontant. Vi jobbar hårt med att förmå våra kunder att betala med kort i stället.
Cathrine Bognäs är tillförordnad kontorschef på Nordea i Västervik och hon tycker att Föreningssparbankens beslut ligger väl i tiden. Något beslut om att sänka avgifterna inom Nordea finns dock inte för tillfället. Däremot berättar hon att Nordea redan har lyckats sänka sina kortavgifter något genom ett avtal som knöts med en handelskedja i somras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!