Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger till VT att det den senaste veckan har lämnats in 70 prover, där det fanns misstanke om influensa, och av dem var det 27 stycken som verkligen var positiva. Det är en ganska hög andel.
Tidigare under vintern har det inte varit alls lika många, men det tycks som om det har skett ett trendbrott den senaste veckan.
– Nu är det på väg uppåt, konstaterar Lisa Labbé Sandelin.
I god tid, ungefär ett halvår, innan det är dags att vaccinera, försöker man förutspå vilka virusstammar som kommer att slå den här gången.
Av de prover som analyserats, framgår att många människor den här vintern har fått en influensa som går under namnet B/Yamagata.
– Det som är lite tråkigt är att den inte var med i årets vaccin, säger Lisa Labbé Sandelin.
Just den här typen av virus verkar drabba yngre mer än äldre.
– Det kan vara så att de äldre har träffat på den här virusstammen tidigare i livet, kanske för 40–50 år sedan, funderar smittskyddsläkaren.
Om man misstänker att man har influensa, tycker hon att man ska ringa 1177 eller kontakta sin hälsocentral, om man tror att man behöver vård.
Det beror på allmäntillståndet, och om man tillhör någon av riskgrupperna. Till exempel gravida kvinnor efter vecka 16.
– Annars är det bäst att ta hand om sig själv hemma och stanna hemma från jobbet de första dagarna, när man är som mest smittsam, säger Lisa Labbé Sandelin.
Handhygien är också viktigt, för att hindra smittan från att spridas.
Anette Karlsson och Mia Jonsson arbetar på Gamleby hälsocentral, som verksamhetschef respektive sjuksköterska. Inom Gamlebys område, som även Överum tillhör, har totalt 1 150 patienter av 6 600 listade valt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan inför den här vintern.
Av dem var det 130 personer som tog vaccinet i Överum, på den speciella vaccinationsdag som anordnades på den annars stängda hälsocentralen där.
I normalfallet av influensa är det enda som behövs lite egenvård i form av vila och vätska.
– Får man hög feber och alltför ont i kroppen, kan man ta vanlig smärtlindrande medicin, säger Mia Jonsson.
Utöver den riskgrupp som redan nämnts – gravida efter vecka 16 – kan tilläggas diabetiker samt patienter med kronisk hjärtsjukdom och lungsjukdom. Exempel på det sistnämnda är kol och svår astma.
Men det är förstås också allmäntillståndet som avgör om man behöver vård.
– Vi har många på telefon som har långvarig hosta och är oroliga för att det är lunginflammation. Då får de komma hit och så får doktorn lyssna på lungorna, säger Mia Jonsson.
Lunginflammation behandlas med antibiotika.