– Det är inte priserna i sig, utan skillnaden. Det borde ju vara någorlunda lika, tycker man, säger läsaren.
För läsaren innebär taxorna att en resa till kompisen på andra sidan stan kostar 60 kronor. En resa fram och tillbaka till sjukhuset kostar 250 kronor.
– Det går ingen nöd på mig, men det är mycket pengar för de med låg pension, säger läsaren.
Christer Holmgren, trafikdirektör på Kalmar Länstrafik (KLT), menar att prisskillnaden beror på att det är två olika typer av resor.
– Det är två olika lagar som styr, säger han.
Färdtjänst är en service för de som på grund av funktionsnedsättning inte kan förflytta sig på egen hand. Där krävs ett färdtjänsttillstånd, som baseras på ett medicinskt utlåtande.
Färdtjänst kan till exempel användas för resor till frisören, affären eller släkten, och kostar lika mycket som den allmänna kollektivtrafiken.
– Just när det gäller färdtjänst har beslutet fattats så att det likställs med den allmänna kollektivtrafiken, för att de som är berättigade till färdtjänst inte ska diskrimineras.
En sjukresa är gör den som reser till en vårdinrättning. Det kan röra sig om till exempel tandvård eller sjukvård och sjukresor kan också göras av ledsagare eller barns anhöriga.
Sjukresan är gratis för den som reser med linjetrafik, då används kupongen som följer med kallelsen.
Om man däremot inte kan åka kollektivt utan behöver resa med bil eller servicefordon är egenavgiften 125 kronor per sjukresa, alltså 250 kronor tur och retur.
Sjukresor med egen bil ersätts med 12 kronor per mil. Från ersättningen dras sedan egenavgiften om 125 kronor. Det innebär att en enkelresa på 12 mil (24 mil tur och retur) ersätts med 38 kronor enligt KLT:s räkneexempel.
Efter 2250 kronor i egenavgift under en 12-månadersperiod träder högkostnadsskyddet in och inga fler egenavgifter dras under resten av 12-månadersperioden.
– Det är ganska många resor innan man kommer upp i de summorna, säger läsaren, och jämför med Region Östergötland där egenavgiften är 80 kronor per enkelresa, och högkostnadsskyddet träder in efter 1760 kronor.
– Båda de här taxorna kan se väldigt olika ut i olika delar av landet, och jag kan tycka att man varit väldigt human i prissättningen i vårt län, säger Holmgren, och förklarar att beslut om taxorna fattas på politisk nivå.