Stora förhoppningar på ny teknik

Redan i april var den på plats. Men på tisdagen invigdes röntgenklinikens nya MR-kamera och upprustade angiolabb med pompa och ståt. En förhoppning är att kameran ska öka patientsäkerheten, effektiviteten och på sikt även minska dödligheten i bröstcancer.

Den nya tekniken på röntgenkliniken imponerade på både politiker och tjänstemän. Från vänster landstingsrådet Lars Hamrin (fp), sjukhuschef Bengt Wallin, landstingsrådet Christer Jonsson (c), verksamhetschef Anders Wennerberg samt landstingsrådet Lena Segerberg (s).

Den nya tekniken på röntgenkliniken imponerade på både politiker och tjänstemän. Från vänster landstingsrådet Lars Hamrin (fp), sjukhuschef Bengt Wallin, landstingsrådet Christer Jonsson (c), verksamhetschef Anders Wennerberg samt landstingsrådet Lena Segerberg (s).

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-09-24 00:07
20 miljoner kronor har den nya tekniken på röntgenkliniken kostat landstinget. Men det är det värt, tyckte de landstingspolitiker som fanns på plats vid invigningen.- Genom att investera i ny teknik uppnår vi både ökad tillgänglighet och ökad patientsäkerhet, säger sjukvårdsansvariga landstingsrådet Lena Segerberg (s).Hon får medhåll av oppositionslandstingsrådet Christer Jonsson (c).- Sedan jag kom in i landstingspolitiken tycker jag att investeringsnivåerna generellt sett har varit för låga. Vi måste ha råd att investera för att få den bästa möjliga vården.Den nya MR-kameran, eller magnetkameran som man säger i dagligt tal, har ett starkare magnetfält än den tidigare vilket gör bilderna skarpare och lättare att tolka. Det i sin tur ger kirurgerna ett bättre underlag inför olika typer av ingrepp, något man kan dra nytta av på flera vis. Redan om några veckor startar kliniken som andra klinik i landet ett projekt där undersökning med magnetkamera ska komplettera mammografiundersökning av brösten. Ett antal slumpvis utvalda patienter med konstaterad bröstcancer kommer att undersökas med magnetkamera inför operation. Det kan leda till att fler tumörer upptäcks och kan tas bort i samband med den planerade operationen. Något som underlättar för patienten då man slipper operera flera gånger. Det minskar också risken att tumörer upptäcks i ett senare stadium och då har hunnit växa till sig eller sprida sig.Projektet ska utvärderas i början av nästa år och resultaten redovisas för landstingspolitikerna.- Nationellt är man överens om att den här typen av undersökningar ska kunna användas inför operationer samt hos kvinnor med ärftlig bröstcancer, säger röntgenklinikens verksamhetschef Anders Wennerberg.Den nya utrustningen till det så kallade angiolabbet är också ett välkommet tillskott på kliniken. Den gamla utrustningen var 17 år gammal och höll inte på långa vägar samma kvalitet som den nuvarande. I labbet är belysningen grön och till en början lite besvärande. - Ljuset gör att bilderna på skärmen blir mycket skarpare, förklarar Anders Wennerberg.Angio betyder kärl och det är just kärlkirurgiska ingrepp med titthålskirurgi som utförs i angiolabbet. - Vi har tagit över mer och mer av kirurgernas arbete, säger Anders Wennerberg och förklarar att man med hjälp av en röntgenkamera och den avancerade 3d-tekniken i labbet kan sticka in en slang i exempelvis ljumsken för att med ballongsprängning ta bort blodproppar i benets pulsåder. Ett ingrepp som med vanlig kirurgi skulle bli betydligt mer omfattande för patienten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om