Stor skillnad mellan skolorna i Västervik

Enligt medborgartjänsten Skolpejl varierar lärarbehörighet och lärartäthet i Västerviks skolor. Ett par skolor ligger högt med enbart utbildade lärare medan andra skolor har lägre siffror. Barn- och utbildningschefen Kjell Fernandi är skeptisk till statistiken, men säger också att det är brist på behöriga lärare i Västervik.

Josefine Krüger och Isak Svensson går på skolan i Loftahammar.                        Josefine säger att skolan är bra med ett undantag: de dåliga gungorna. Foto: Anders Steiner

Josefine Krüger och Isak Svensson går på skolan i Loftahammar. Josefine säger att skolan är bra med ett undantag: de dåliga gungorna. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-05-29 00:00

Skolpejl är en medborgartjänst på Sveriges Television som presenterar statistik för landets skolor. Där kan man hitta hur många elever, respektive lärare det finns på skolorna och hur många av de anställda lärarna som är behöriga, det vill säga hur många som har pedagogisk utbildning.

Siffrorna kan dock vara felaktiga för vissa skolor. Skolpejl skriver på sin hemsida att fel kan uppstå om antingen skolornas inrapportering till Skolverket brister, eller om det skett något fel i Skolverkets hantering av uppgifterna. Siffrorna är inte Skolpejls egna, utan hämtas från den officiella skolstatistiken.

I Västerviks kommun finns 24 skolor med klasser från F till årskurs nio, både kommunala och privata. Högst upp på Skolpejls lista över antalet behöriga lärare hamnar både Ringeltaubska skolan i Edsbruk och Loftahammars skola, bland deras lärare är hundra procent utbildade. Statistiken som är hämtad från Skolverket visar också lärartätheten, alltså hur många lärare skolan har i förhållande till antalet elever, och även där ligger Loftahammar i topp. Ulrika Andersson är rektor för skolorna i Loftahammar, Edsbruk och Odensvi och hon säger att det känns jättebra att skolorna ligger bra till.

- Jag är ganska nytillsatt så jag kan inte svara på vad det är som gjort att vi blivit så bra, men om jag får spekulera så tror jag att det är trevliga arbetsplatser som påverkar.

- Det har helt klart en stor positiv betydelse att vi har behöriga lärare, utbildning är viktigt.

Barn- och utbildningschefen Kjell Fernandi säger att han har svårt att kommentera siffrorna från Skolpejl. Han säger att statistiken förvånar honom och att det kan bero på hur siffrorna rapporteras in till skolverket.

- Jag undrar om det här stämmer. På vissa håll ser det väldigt högt ut och på andra håll verkar siffrorna vara för låga. Jag ska stämma av det här med våra rektorer och höra vad de säger.

Det kommer bli krav på behöriga lärare framöver och Fernandi säger att det kan uppstå problem om de inte får tag i utbildade lärare, redan i dag är det brist på utbildade lärare i Västervik. Det är bland annat löneläget i kommunen som sätter käppar i hjulen. Lärarna i Västervik tjänar under riksgenomsnittet och Fernandi säger att lönen är en attraktionskraft när man ska välja arbetsplats. Kjell Fernandi säger att forskning visar att behöriga lärare är den viktigaste faktorn för elevernas målutveckling.

- Jag anser att vi har ganska hög behörighet i Västervik, därför känner jag inte igen siffrorna från Skolpejl. Att Ernebergskolan skulle ha 59 procent behöriga lärare låter väldigt lågt. Om det stämmer blir jag bekymrad, det här är något vi värnar om.

Sidan åtta: Lärare demonstrerade för högre lön utanför kommunfullmäktige.

Topp fem: Behöriga lärare

Loftahammars skola (kommunal):

Antal elever 31 st

Lärare/100 elever 15,1 st

Behöriga lärare 100,0%

Ringeltaubska skolan i Edsbruk (kommunal):

Antal elever 40 st

Lärare/100 elever 9,9 st

Behöriga lärare 100,0%

Hjorteds skola (kommunal):

Antal elever 58 st

Lärare/100 elever 10,8 st

Behöriga lärare 99,5%

Gunnebo skola (kommunal):

Antal elever 80 st

Lärare/100 elever 11,1 st

Behöriga lärare 99,4%

Odensvi skola (kommunal):

Antal elever 25 st

Lärare/100 elever 11,2 st

Behöriga lärare 97,5%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om