Flera personer skadas i kraschen, och kaptenen larmar på kanal 16, sjötrafikens 112. Larmet tas emot av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, JRCC, som genast inleder en stor räddningsoperation.
Fartygen börjar ta in vatten och samtidigt har flera personer skadats vid kraschen. Några är svårt skadade.
Ombord på Ellen Key arbetar kaptenen Henric Larsson och däckhanden Pia Sjöholm med att försöka få stopp på läckaget, samtidigt som de försöker lokalisera de skadade och hålla kontakten med JRCC.
Lyckligtvis är allt på låtsas – den här gången. Det hela är en stor övning, där Sjöfartsverket, Kustbevakningen, räddningstjänst, ambulans, polis och Sjöräddningssällskapet får chansen att iscensätta en räddning tillsammans.
– På så sätt är vi bättre förberedda inför att något händer, säger Lina Toresson.
Hon är i vanliga fall räddningsledare på JRCC i Göteborg, men i dag är hon på plats i Västervik som observatör, medan en av hennes kollegor leder operationen.
Passagerarna består av personer som bjudits in, några via olika båtklubbar, för att agera figuranter under dagen. Några får små lappar om deras skador eller något annat de råkat ut för.
De går in i sina roller med varierande engagemang. Liv Bovinder letar förtvivlat efter sin pappa, men har svårt att få hjälp när båten måste räddas och de svårt skadade måste evakueras, så hon får vänta länge på bryggan. Två personer ligger utslagna på övre däck och däckhanden har utsett två oskadade passagerare, den ena med sjukvårdserfarenhet, att hålla uppsikt tills de kan få hjälp.
Snart är den första räddningsbåten här. Det är räddningstjänsten som är på plats med sjukvårdspersonal och börjar hjälpa de akut skadade samt göra en prioritering för vilka som behöver komma till land först.
En man är medvetslös och har drabbats av hjärtflimmer. Han måste till sjukhus fortast möjligt, och får plats på den första transporten.
Samtidigt har både Kustbevakningen och Sjöfartsverkets Arkö nått platsen för grundstötningen. Arkö sätter in länspumpar för att vattenläckan ska kunna åtgärdas.
Då går larmet om att en person saknas. Någon har ramlat överbord i kraschen. Sjöräddningssällskapet ansluter med båten Rescue Tjustbanken och börjar tillsammans med Kustbevakningen söka av området efter den saknade personen.
– Alla moment vi gör kan man ju i teorin, men det är en annan sak att göra det i verkligheten, säger Pia Sjöholm.
Henric Larsson berättar att personalen på skärgårdsbåtarna har säkerhetsövningar varje vecka, men att det blir en annan sak när det är flera myndigheter och föreningar som ska samverka.
– Det viktigaste är att kommunikationen fungerar, säger han.
På bryggan finns observatörer med även från Sjöfartsverket och Kustbevakningen.
– Att samverka och få en struktur för arbetet är viktigt. Alla övar förstås på sina håll i vanliga fall, men när vi övar tillsammans så kan vi identifiera vad vi behöver bli bättre på, säger Lina Toresson.
Hennes bedömning efter att övningen genomförts är:
– Det har gått jättebra. Bland de bästa övningar jag har sett.
Pia Sjöholm pustar ut efteråt.
– Det jag kände är att jag skulle kunnat vara tydligare i början, när vi skulle se vilka som var skadade och inte. Å andra sidan är det svårt när den som ska vara skadad sitter upp och frågar efter mer kaffe, säger hon.