Stor pensionärsträff i Västervik

Hur mår de äldre? Jo tack, för det mesta mycket bra. Men en del dricker för mycket, och alla är inte så aktiva som de kunde vara.

Läkare. Desireé Westberg är geriatriker vid Västerviks sjukhus. "Det finns ett stark samband mellan fysisk aktivitet och hjärnans hälsa", säger hon.

Läkare. Desireé Westberg är geriatriker vid Västerviks sjukhus. "Det finns ett stark samband mellan fysisk aktivitet och hjärnans hälsa", säger hon.

Foto:

Västervik2017-04-20 05:30

Fortsätt rocka! Det var budskapet från läkaren och geriatrikern Desireé Westberg som talade om äldre och hälsa vid en stor träff arrangerad av pensionärsorganisationerna Skpf och PRO i Bryggaren på onsdagen. Eller med andra ord: Var aktiva så länge ni kan!

– Det som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan, säger hon och tillägger att äldre människor i allmänhet är aktiva allt längre upp i åldrarna.

– Det är viktigt. Forskningen visar en stark koppling mellan fysisk träning och hjärnans hälsa, både när det gäller risken för depression och att bevara intellekt och minne.

Generellt sett är äldre människor friskare än någon gång tidigare. Vi blir också äldre och äldre. Samtidigt är det svårt att generalisera – både för att gruppen är så stor och för att stigande ålder i sig innebär en risk

för att drabbas av sjukdom.

Desireé Westberg talar om "yngre äldre" mellan 65 och 79 år, då de flesta fortfarande är starka och pigga, och "äldre äldre" över 80, då åldrandet är tydligare och sjukdomarna fler.

– Gruppen är väldigt heterogen. Men frågar du om de äldre som grupp mår bra, blir svaret tveklöst ja.

En riskfaktor, förutom fysisk inaktivitet, är alkoholkonsumtionen. Undersökningar visar att framför allt äldre kvinnor dricker betydligt mer i dag än tidigare.

På tio år har antalet kvinnor som söker hjälp i öppenvården för alkoholproblem fördubblats. Och på 30 år har andelen med så kallat riskbruk ökat från 0,6 till 10 procent.

– På sikt är det ett hot mot folkhälsan, säger Desireé Westberg som ser flera tänkbara förklaringar.

– Synen på alkohol är mer liberal i dag än när de här personerna var unga. Det finns också en föreställning om att man ska vara livsnjutare och som pensionär kan ha lördag hela veckan lång.

Temat för träffen var säkerhet och att det alltid är bättre att tänka efter före. Medarrangörer var ABF och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Ungefär 200 personer slöt upp till mötet.

På programmet stod också information om hörsel, kost och trygghetsfrågor.

– Det är fler som skadar sig i fallolyckor än i trafiken. Målet är att öka säkerheten för de äldre, säger Gunvor Ohlsén i Skpf.

Bland besökare fanns förstås många medlemmar, men också en del som normalt inte besöker föreningarnas möten.

– Vi har nått utanför den vanliga medlemsgruppen, det är kul. Kanske får vi några nya medlemmar också, säger Jan Forsberg i PRO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!