Stor ökning av antal smittade på ortopedavdelningen

Under torsdagsförmiddagen hade elva ur personalen på avdelning 3, ortopeden på Västerviks sjukhus, konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Än vet man inte när intagningsstoppet ska vara hävt.

Elva medarbetare på avdelningen är smittade.

Elva medarbetare på avdelningen är smittade.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Västervik2020-11-26 09:00

Det började i helgen med att covid-19-smitta upptäcktes hos två patienter och en ur personalen. Samtidigt var sex medarbetare till sjukskrivna och hemma med symtom. Avdelningen införde intagningstopp som man skulle utvärdera under onsdagen.

Under torsdagsmorgonen kunde chefläkare Anna Michaëlsson berättat att man nu fått provsvar som visar att sammanlagt elva ur personalen är smittade. Däremot har ingen ytterligare patient som är kopplade till avdelningen insjuknat. De två patienterna som konstaterats vara smittade flyttades till coronaavdelning, avdelning 5.

Resultaten kommer efter att man screenat brett, och smittspårat på avdelningen.

– Jag går inte in på vem som smittat vem, vi vet inte om det är patienter eller personal som smittat i första läget.

Inget av de planerade ingreppen går att genomföra, de stoppades redan under måndagen. I nuläget klara man akuta ingrepp, men frågan är hur det ser ut om bara en timme, menar Anna Michaëlsson.

– Vi måste ta det här dag för dag, timme för timme egentligen. Men som vanligt hjälps vi åt på sjukhuset. Det kan vara så att patienter exempelvis läggs in på kirurgavdelning, för att ronderas av ortopedläkare.

När man kan öppna avdelning 3 igen tar man ställning till nästa vecka.

– Så här kommer det att se ut även framåt. Det är ett läge som säkert tyvärr kommer att komma igen innan det finns ett vaccin och hela situationen i samhället blir bättre, säger Anna Michaëlsson.

Sett över tid har man haft covidsjuka medarbetare på i stort sätt alla avdelningar berättar Michaëlsson. Även på avdelning 5, den avdelning där covidsjuka som är inlagda för sina covidrelaterade besvär vårdas, har haft personal som varit sjuka.

– Vilket så klart inte är konstigt. Vi har en samhällsspridning just nu, folk kommer att bli sjuka, även vår personal. Men mönstret vi sett är att man fått smittan, i så fall, från bland annat sitt tonårsbarn.

Just nu ser läget helt okej ut, personalmässigt, även om det är ansträngt på sina håll, säger hon vidare.

– Men vi klarar oss och kommer att hjälpas åt genom det här.

Michaëlsson säger att det inte finns några andra avdelningar som drabbats av stort manfall på grund av covid-19.

– Det viktigast är att man söker vård om man har symtom på allvarlig sjukdom, det måste man göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!