Stor nyfikenhet kring Gertrudsvik
Hur ska andelslägenheterna se ut? Ska man använda lokala entreprenörer vid byggnationerna?Klicka på bilden för att se den i större format.
Tre planer i en. På torsdagen fick allmänheten ta del av tre nya detaljplaner för Gertrudsvik. I dem ingår Holiday Clubs hotell, gästhamn, flytande andelsboenden, badstrand, strandpromenad, andelslägenheter, villatomter, golfbana och en rad nya vägar. Inga av de som bor i området i dag ska behöva flytta på sig för de nya verksamheternas skull. Klicka på bilden för att se den i större format.
Foto:
På plats för att svara på Västerviksbornas frågor fanns representanter från kommunen, Holiday Club och Gertrudsvik Fastighets AB.
Den första frågan handlade om utseendet på andelslägenheterna och husen. Mats Svensson, vd för Holiday Club, gav svar.
- Storleken på dem kommer att ligga från 67 kvadratmeter till 125 och innehålla samma funktioner som de vi har i Åre. De är alltid fullt utrustade med kök, bastu och tvättstuga. Utsidan anpassar vi efter miljön vi befinner oss i och är inte klar än. Men vi har landat i vad vi kallar "New Port-stil", en ljus, marin stil.
Hur ska försäljningen av andelslägenheterna gå till?
- Genom två organisationer; ett säljteam i Stockholm som säljer konferenser och ett i Västervik som säljer andelsboenden.
Hur ska golfbanan göras tillgänglig för handikappade?
- Det vet jag inte, men det kommer att finnas golfbilar. Av lägenheterna kommer en kvot att vara handikappanpassade.
Några frågor handlade dock om detaljplanerna.
Hur ska man komma till området?
- Det ska byggas en hel del nya vägar i området och en ny planfri korsning vid Jenny. Det innebär att man slipper korsningen vid stallet som infart till Gertrudsvik. Uppe i området kommer två nya rondeller att anläggas, samt flera gång- och cykelbanor, berättade Per Allerth, teknisk chef i kommunen.
Naturen som ska sparas vid nordvästra sidan av Maren, ska den se ut som i dag?
- Den får vara som den är, kanske rensar man bort lite sly, svarade Sara Dolk, planarkitekt.
- Landskapet kring Maren kommer uppenbart att bli ett helt annat. Det som är vild natur i dag kommer mer att likna ett parkområde, fyllde kommunekologen Gun Lindberg i.
I vilken ände kommer Gertrudsvik att börja sälja tomter/hus?
- Vi börjar med etapp ett, den första planen som ligger närmast Västervik. Solhem kommer i ett senare skede, förklarade Per Karlsson.
En av åhörarna var orolig för att alla byggjobb skulle gå till byggföretag utanför kommunen.
- Det kommer nog att bli en mix, hela närområdet kommer att dammsugas på arbetskraft, vilket i sin tur kommer ge inflyttning till Västervik, svarade Per Karlsson.
Mats Svensson inflikade att Holiday Club har en policy att alltid tillfråga lokala företagare, men att man måste välja det mest konkurrenskraftiga. Även på personalsidan efterlyser företaget en mix, i Åre har man 70 procent lokal arbetskraft på anläggningen.
Per Karlsson fick ytterligare frågor om Gertrudsviks planer.
Ska museet vara kvar?
- Vi har inga andra planer.
Vad ska det bli i "personalhemmet"?
- Vandrarhem, vi piffar upp det inväntar alla byggarbetare.
Vem har ansvar för kyrkogården?
- Det är vårt ansvar, men vi vill inte äga den och juridiskt sett får inte privatpersoner äga kyrkogårdar. Men så är det nu och vår målsättning är att överlämna den till kommunen, om de vill ha den.
Fram till den 16 november kan allmänheten lämna in synpunkter på detaljplanerna.De ska vara klara för antagande av kommunfullmäktige i februari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!