Stor minskning av plastpåsar hos butiker

Sedan den 1 juni måste butiker informera konsumenter om den miljöpåverkan plastkassar har. Många har gått ett steg längre och tar även betalt för kassarna.

Tygkassar. Lindex säljer nästan inga plastpåsar längre. Och vill man ändå ha en kasse kan man köpa en sådan här i tyg, som går att använda länge. "Dessutom går pengarna för våra påsar till en god sak," säger Lisa Lundman.

Tygkassar. Lindex säljer nästan inga plastpåsar längre. Och vill man ändå ha en kasse kan man köpa en sådan här i tyg, som går att använda länge. "Dessutom går pengarna för våra påsar till en god sak," säger Lisa Lundman.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2017-11-26 08:00

Tre klädbutiker, H&M, Kappahl och Lindex tog initiativ till projektet One bag habit, som drog igång samma dag som den nya lagen infördes. Sedan dess har fler andra butiker anslutit sig. Tanken är att det här ska leda till mer än bara minskad konsumtion av plastpåsar. De butiker som ansluter sig ska, förutom att ta betalt för sina påsar, informera om påsars miljöpåverkan, fördelarna med en minskad förbrukning och hur man som kund/användare kan bidra till en mer hållbar påskonsumtion. De påsar som erbjuds ska vara av återvunnet material eller förnyelsebar råvara. Vinsten av påsförsäljningen ska doneras eller investeras i ändamål som driver hållbar utveckling. Butiken tar också på sig att årligen rapportera sitt resultat, påskonsumtion och vad pengarna gått till.

På Lindex får kunder nu den här frågan i kassan: "Vill du köpa till en påse?". Och i Västervik har man märkt en markant skillnad i påsutlämningen sen One bag habit infördes.

– Vi har nästan ingen försäljning alls längre. Och nu har vi dessutom flergångspåsar i tyg vi kan erbjuda, säger Lotta Scwartz.

– Nu börjar folk komma ihåg att påsarna kostar och ha stora väskor eller påsar med sig när de handlar, säger Lottas kollega Lisa Lundman.

Även butiker som inte är med i samarbetet har tagit initiativ till plastbesparande. På Kronans Apotek finns tydliga skyltar om plastpåsar och hur de påverkar miljön. På Apoteket får man extra kundklubbspoäng när man tackar nej till att ta en påse. Och även om kunderna faktiskt får en påse om de vill så är det många som tänker en extra gång.

– Många säger att det inte behövs, att man måste tänka på miljön. Men det var lite bättre i början, det har börjat gå tillbaka lite nu, säger Anna Svensson på Kronans Apotek.

Hon berättar att påsanvändningen i augusti var 39 procent av antalet påsar som gick åt året innan.

– Vi får en del kommentarer ibland att man inte förstår varför man inte ska ta en påse. "Jag använder den ju ändå som soppåse sedan" säger de, berättar Linda Hermansson på Apoteket.

Enligt Apotekets siffror från den 11 september hade då 22 000 kunder valt att avstå från en påse och få kundklubbspoäng i stället. Något som märkts tydligt på påsåtgången i butiken.

– Det märks tydligt att många har egen påse eller väska med sig, säger Johanna Johansson på Apoteket.

När Naturskyddsföreningen undersökte hur de tre första månaderna gått visade det sig att det var betydligt bättre än förväntat. Bara de tre butiker, MQ, Joy och Apotek Hjärtat, som samarbetar med föreningen, hade sparat in på 2,5 miljoner plastpåsar. Det har föreningen räknat ut ska motsvara ungefär 29 ton plast.

På Cubus hängde man på trenden och började ta betalt för påsarna i oktober.

– Det har gjort en väldigt stor skillnad, säger Frida Palmgren.

– Och vi har bara fått positiva reaktioner, inget negativt, säger Johanna Lundmark.

Det minskade användandet av påsar märks dessutom inte bara av i de butiker som börjat ta betalt för påsarna. Även hos till exempel Carl-Otto har påsanvändandet minskat, trots att han faktiskt inte har plastpåsar i butiken.

– Vi har haft ett miljötänk från början och ville inte ha plastpåsar, säger Carl-Otto Östin.

I stället har han svensktillverkade papperspåsar.

– Men många väljer ändå att inte ta någon påse eller så har de med sig en från förra gången de var här och handlade. Det är bra att det blivit modernt att ha miljötänk, säger han.

Butiker i One bag habit

Initiativtagare: H&M, Kappahl och Lindex.

Företag som anslutit sig: Gina tricot, Joy, Lagerhaus, MQ, Lyko, Twilfit, Jerns, Nilson Shoes, Radical sports, Din sko, Skopunkten, Feetfirst, Scorett, Håkansson och Sandströms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!