Stor honungsskörd på Kulbacken

Sommarens torka har ställt till det för både djur, människor och natur. Men bina störs inte av värmen, snarare tvärtom.
- Det blir en häftig honungsskörd på Kulbacken, säger Valter Doerr, ordförande i Västerviks biodlarförening.

Dunderhonung. Ramen är två kilo tung av färsk honung.

Dunderhonung. Ramen är två kilo tung av färsk honung.

Foto:

Västervik2006-07-25 00:25
I våras var det relativt många bin som dog i kuporna på Kulbacken. Maj månad var ovanligt kall, men nu mår bina bättre och de fyller kuporna med honung.
- Det är bra med motgångar som man brukar säga, säger Valter Doerr.
Bina störs inte alls av sommarvärmen, när det är varmt i kuporna ställer de sig och fläktar ut värmen. På sommaren blir det ungefär 35 grader varmt i kuporna. På vintern håller bina i kupan en värme upp till 28 grader.

Det största hotet är kvalsterdjuret, varroa destructor, som har ställt till det för de flesta biodlare.
- Det har varit en nedgång bland biodlare i Sverige, men nu börjar det strömma till fler medlemmar i Västerviks biodlarförening, säger han.
Det finns ungefär 30 stycken medlemmar i biodlarföreningen. På Kulbacken finns det sex stycken kupor.
Varje kupa eller samhälle ger 30 kilo honung eller 40 burkar. I varje kupa finns en drottning och 60 000-90 000 bin. Uppfödningen sker på ekologiskt vis.
På Kulbacken är bina snälla och man behöver knappast vara rädd för att bli attackerad.
- Vi har avlat fram bina med goda egenskaper, det är viktigt att man inte har argsinta bin, säger han.

Utsikterna för sommarens honungsskörd ser alltså god ut enligt Valter.
- Det värsta som kan hända honungsskörden nu är att det blir mycket regn så att de äter upp all honung själva, säger han.
Han understryker även att det inte finns några större hot för biets fortsatta överlevnad.
- Man måste tänka på att biet fanns långt innan människan. De är intelligenta djur som är smartare än människan.
Kulbackens honung slungas den 19 augusti och finns till försäljning den tjugonde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om