Stopp för hotellfunktion på klinik
Nedlagda avdelningar kan uppfylla sparkrav för medicinska specialiteter.
Nedlagda avdelningar är ett sätt för medicinkliniken att möta kraven på besparingar, berättar verksamhetschef Björn Sinnerstad. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
I Västervik innebär det att kostnaderna måste minska med mellan 15 och 25 miljoner kronor. Två kliniker omfattas av detta sparkrav -medicinkliniken samt kliniken för rehabilitering och geriatrik. Tillsammans måste verksamhetscheferna där, Björn Sinnerstad och Hani Hattar, komma överens om hur pengarna ska sparas.
- Det är klart att vi haft olika synpunkter. Var och en tycker att den egna kliniken är viktigast. Men vi var överens i fredags om att en avdelning på varje klinik skulle kunna stängas, säger Björn Sinnerstad, verksamhetschef på medicinkliniken.
I dag finns tre vårdavdelningar på medicinkliniken och två på avdelningen för rehabilitering och geriatrik. Genom att lägga ner en avdelning på respektive klinik minskar man antalet vårdplatser med mellan 40 och 45 stycken, vilket skulle ge en besparing på 22-23 miljoner kronor.
Rent fysiskt innebär en sådan förändring att den avdelning som blir kvar på kliniken för rehabilitering och geriatrik flyttar in till medicinkliniken. På så vis kan också samordningsvinster göras då de båda klinikerna redan i dag till stor del har hand om samma patienter.
Björn Sinnerstad är övertygad om att klinikerna rent medicinskt kommer att kunna fullfölja sina uppdrag även om avdelningar läggs ner.
-Men "hotellfunktionen" där patienter kan ligga kvar flera nätter i samband med att de får vård, försvinner. Vi tvingas skriva hem folk tidigare och omvårdnadsmässigt får patienterna det sämre.
- Det är inte roligt att ligga ute på vägarna när man är krasslig och inte heller att vara hemma när man är gammal och sjuk. Men medicinskt finns det inga motiv för att inte skicka hem dem.
Personalminskningar till följd av besparingarna går inte att komma undan och det är sjuksköterskor och undersköterskor som kommer att få gå. Ett problem är att en stor del av personalen börjar komma upp i åren. När man vid uppsägningar tvingas gå efter turordningsreglerna får det effekten att alla yngre medarbetare försvinner.
- Det är inte bra för verksamheten om vi får en personalstyrka där de yngsta är 55 år. Hur ska det fungera om tio år? frågar sig Björn Sinnerstad som också är rädd att omflyttningar bland personalen till följd av turordningsreglerna ska göra att kliniken tappar i kompetens.
När konsultbolaget Ledningsbolaget i höstas kom med sin rapport om hur sjukvården skulle kunna spara pengar såg framtiden först ganska ljus ut för medicinkliniken. Men i politikernas vilja att behålla så stor del som möjligt av barn- och kvinnosjukvården tvingades man lägga större besparingar på andra verksamheter. Björn Sinnerstad verkar dock inte särskilt upprörd över det.
-För sjukhusets del är det här bättre. Och barn- och gynklinikerna betyder mer för bygden även om det förstås blir sämre för de äldre. Det är klart att jag är bekymrad över mina patienter, men det här är ett Svarte Petter-spel och den här gången var det åldringarna som förlorade.
Fotnot: VT har inte lyckats nå Hani Hattar, verksamhetschef på kliniken för rehabilitering och geriatrik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!