Stolta "fogdar" Kronofogdemyndigheten utsedd till en av Sveriges bästa arbetsplatser

Kronofogdemyndigheten i Kalmarregionen är en av Sveriges bästa arbetsplatser. Det slår tidningen Veckans Affärer fast efter att ha korat vinnarna i den årliga tävlingen Sveriges Bästa Arbetsplats 2006.

Trivs på jobbet. Monica Warrebäck och Lars Lundgren på kronofogdemyndighetens kontor i Västervik är stolta över att myndigheten hamnat högt i en rikstäckande tävling om Sveriges bästa arbetsplats. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Trivs på jobbet. Monica Warrebäck och Lars Lundgren på kronofogdemyndighetens kontor i Västervik är stolta över att myndigheten hamnat högt i en rikstäckande tävling om Sveriges bästa arbetsplats. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-03-30 00:25
På Västervikskontoret är man glada och stolta över att myndigheten placerat sig så högt som på sjunde plats bland arbetsplatser med 50 till 249 anställda i tidningens tävling.
- Det känns extra roligt att det fanns flera statliga myndigheter med på listan. Vi kan ju inte mäta oss med privata företag när det gäller exempelvis bonusprogram och förmåner. Fast när vi skickade in material till tävlingen slogs jag samtidigt av hur mycket bra vi har här, som friskvårdstimme, läkarvård och fruktkorg, säger Monica Warrebäck som är enhetschef på kontoren i Västervik och Oskarshamn.
Kalmarregionen består av Kalmar, Kronobergs, Blekinge och Hallands län. Det var regionkronodirektör Conny Jörneklint som valde att anmäla regionen i höstas, sedan det gått bra för andra regioner i förra årets tävling.

- Det var massor av material som skulle skickas in och frågor som skulle besvaras. De handlade om ämnena trovärdighet, respekt, rättvisa, stolthet och kamratskap. Alla medarbetare har varit med och svarat, berättar Monica Warrebäck.
Kronofogdemyndigheten Kalmar har sedan 2003 satsat stora resursr på att utveckla organisationen och ledarskapet. Bland annat har mycket av ansvaret delegerats till teamledare på kontoren. Man har ägnat mycket tid åt att diskutera förhållningssätt och attityder både mot varandra och mot utomstående. Man har skapat en organisation för att ta hand om medarbetare som drabbas av hot och våld i arbetet. Man har satsat hårt på både rehabilitering och på att förebygga ohälsa och det har lett till att andelen långtidssjukskrivna minskat kraftigt.
Lars Lundgren är kronofogde och har arbetat på Västervikskontoret i mer än 30 år. Han tror visserligen inte att arbetsmiljön är exakt densamma överallt i regionen, eftersom det är en stor region. Men han bekräftar att medarbetarna trivs både med varandra och med jobbet och är stolta över vad man presterar.
- Mycket handlar om att vi själva måste tycka att vi gör ett bra jobb. Annars trivs man inte, säger han.
Monica Warrebäck tror att det teambaserade förhållningssättet på myndigheten, med åtta till fjorton medarbetare i varje team, är en anledning till att personalen verkar trivas.
- Förr var allt mer styrt uppifrån, i dag delegeras mer till teamledarna och personalen. Jag upplever att medarbetare som är missnöjda vågar ta upp och diskutera det i teamet och våga berätta vad man tycker och hur man mår. Medarbetarna har större möjligheter att påverka besluten i dag och med större delaktighet blir också arbetet roligare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om