Stödutsättning av gäddyngel för framtida samarbete
Anders Forsberg som driver Västerviks Sportfiskecamp vid Lysingsbadet satte i går ut en halv miljon gäddyngel.- En gest, efter all kritik. Förhoppningsvis kan vi göra något bättre för hela området och att vi blir flera som går in och satsar, säger Forsberg.
Utplantering av gäddyngel. Daniel Whasser planterar ut gäddyngel som förhoppningsvis ska öka beståndet och ge bra fiske.
Foto:
Göte Hjalmarsson, fiskare vid Gränsö kanal, har odlat fram gäddynglen som sattes ut i går.
- Vi har främst satt ut dem i Gamlebyviken. Ett avgränsat område där vi hoppas att de stannar kvar även om de har ett stort område de rör sig på.
De som gästar fiskecampen vid Lysingsbadet är ute för att fiska gädda men det är ingen fisk som hamnar i stekpannan eller grytan.
- Nej, alla gäddor går tillbaka, inte en enda får tas hem. Det vet alla om. Vi informerar om detta och alla gäster får skriva på ett kontrakt.
- Jag hoppas stödutsättningen ska vara starten på ett större samarbete där flera är med och finansierar, bland annat fiskecamper, vattenägare, föreningar med mera.
Tillgången på fisk varierar. Miljögifter och föroreningar har gjort livsbetingelserna sämre för fisken.
- Jag är av den uppfattningen att tillgången på gädda är överlag god, säger Anders Forsberg.
Vad kan stödutsättningen få för effekt?
- Svårt att säga, det tvistar man om. Förr i tiden gjorde skärgårdsbefolkningen stödutsättningar och då var fisket bättre. En tid sades det att det var betydelselöst, nu har det svängt igen.
Ynglen som sattes ut i går var cirka två centimeter, i höst har de tredubblat sin längd och först om två år duger de som matfisk, på cirka ett kilo. Hur många av ynglen som når vuxen storlek är det ingen som kan svara på. Gädda är en rovfisk och äter av sin egen art.
Anders Forsbergs verksamhet vid Lysingsbadet, startade som ett kommunalt projekt men är numera en rörelse han driver själv, har fått utstå mycket kritik. Därför är han mycket försiktig och förmanar gästerna på fiskecampen att hålla sig till reglerna.
- Kommer det folk i våra numrerade båtar och fiskar utanför sommarstugor så vet man vart man ska ringa och klaga, kommer en vanlig fritidsbåt är det ingen som säger något. Vi försöker undvika att störa så mycket som möjligt.
Fisketurismen växer ständigt. Forsbergs camp genererar 3 500 gästnätter. Därtill kommer andra camper i kommunen och privata sommarstugeägare som hyr ut till sportfiskare.
- Främst är det holländare som kommer hit. De tycker det är rena vildmarken och gillar att det är så tyst. De kan stå vid vattenbrynet och bara njuta. Därefter kommer engelsmän och fransmän. Tyskarna vill helst sitta för sig själva vid en tjärn.
Från april och fram till mitten av juni är det vårsäsong, hösten drar igång i september och kan pågå in i november.
- Att det är fisketurister i Västervik märks. Inte minst på krogarna. De ska ha mat, bete och de tankar. Jag uppskattar att varje gäst gör av med cirka 3 000 kronor på en vecka.
- Fisketurismen är inte viktig bara för Västervik utan hela landet. Stressade européer gillar att komma hit och njuta av vår natur. Många har sportfiske som hobby. Européerna kommer hit hela veckor medan svenskar föredrar helgerna. Frånsett sommartid då hela familjer är ute och fiskar, säger Anders Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!