Stöd till föräldrar minskar den psykiska ohälsan

I går besökte barnexperten Sven Bremberg Västervik för att prata om arbetsmetoder för att uppnå ett gott föräldraskap. Detta som ett led i kommunens satsning på föräldrautbildning.

Stöd ger effekt. Sven Bremberg presenterade i början av året en rapport om hur föräldrar genom utbildning kan minska den psykiska ohälsan hos sina barn på sikt. Foto: Anders Steiner

Stöd ger effekt. Sven Bremberg presenterade i början av året en rapport om hur föräldrar genom utbildning kan minska den psykiska ohälsan hos sina barn på sikt. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-05-28 00:25
Utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden satsar 0,1 procent av sina respektive budgetar under tre år på barn och ungdomar. Det innebär att 1,4 miljoner kronor om året satsas på bland annat föräldrautbildning.
Parallellt med kommunens arbete med föräldrautbildning kom Sven Bremberg, barnläkare och docent vid Folkhälsoinstitutet, med sin rapport "Nya verktyg för föräldrar" som handlar om hur föräldrar genom stöd i föräldraskapet kan förebygga psykisk ohälsa hos sina barn.
- Under senare år har man gjort ett antal studier om hur man kan förbättra barns psykiska hälsa. Själva idén är inte ny, men att den har en långvarig effekt är nytt, säger Sven Bremberg.
I sin studie har han tittat på hur föräldrar i grupper kunnat arbeta med sitt förhållningssätt till barnen och också fått lära sig att få ett bättre samspel.

I Västerviks kommun har de tre förvaltningarna arbetat med föräldrastöd under våren och kommit fram till att föräldrar behöver stöd i sin föräldraroll. Hur stödet ska se ut är inte helt klart ännu, men man arbetar efter ett antal olika modeller har börjat planera en gemensam satsning med mödravårdscentralerna och barnhälsovården.
- Man kan se att det är ganska rimligt att huvuddelen av alla föräldrar hjälps av den här metoden, säger Sven Bremberg om den metod som han studerat.
Behöver alla föräldrar hjälp?
- Det är nog bättre att låta föräldrar själva avgöra om de vill ha hjälp.
Därför bör man gå ut med breda erbjudanden så att de som verkligen behöver hjälpen nappar.

Den metod som Sven Bremberg studerat innebär ett träningsprogram i grupp. Vardagssituationer inspelade på video diskuteras och föräldrarna får reflektera över hur situationerna ska hanteras för att samspelet mellan barnet och föräldern ska fungera. Med praktiska övningar och hemläxor når föräldragruppen fram till målet.
- Man kommer lite snabbare fram än om man gör det på egen hand. Man samspelar bättre med barnet och man kan se att det blir en reduktion av psykiska problem i storleksordningen en halvering.
Hur är en bra förälder?
- Det är att blanda värme och ramar. Barnen behöver värme, men de måste få veta hur världen fungerar.
Barnen kan alltså inte släppas helt fria utan behöver också en fast hand. Vad som är rätt kan Sven Bremberg däremot inte säga.
- Det man gör med grupperna är att hitta en bra balans som fungerar 2005 och för mig. Det går lite snabbare att komma på en bra mix mellan värme och ramar - det kan man säga är kärnan i det här programmet.

Sedan tre-fem år tillbaka har kommuner i Sverige börjat arbeta med föräldrastöd och det sprider sig ganska snabbt.
- Om man ser en tioårsperiod framåt är det ganska rimligt att 30-45 procent av alla föräldrar får det.
- Om man får 30-40 procent av föräldrarna att gå de här utbildningarna kan man faktiskt minska antalet depressioner. Då kan vi vara en viktig del för att kunna reducera den psykiska ohälsan, säger Sven Bremberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om