Stjärnkock på Torrön

För åttonde året i rad gästas Torrön i Tjust skärgård av stjärnkockar. På torsdagen var det Anders Levéns tur.

Foto:

Västervik2008-07-18 00:07
Anders Levén har fyllt hela båten med kylboxar och papplådor fulla med mat. Hela gårdagen förberedde han maten hemma i köket på Värmdö. Köket ute på Torrön är så litet att det är bra att ha gjort mycket i förväg. Det blir mandelpotatissoppa i kaffekopp till välkomstdrinken, inkokt gös med senapscrème och inlagd pressgurka till förrätt, grillad lamminnerfilé med hemgjord lammprinskorv smaksatt med tryffel och rökt paprika, spritade bondbönor, paprikacrème, rödvinssås och vitbönspuré till huvudrätt. Middagen avslutas med körsbär från Orienten med pistageglass. - Det tog tre timmar att göra korven i går, så det är mycket pyssel, säger Anders Levén medan han skivar gurka till förrätten. Han minns nästan inte hur många år han har varit på Torröfestivalen, men han tror att det är femte året. - Det är en sommargrej att åka hit. Visserligen är det mitt i semestern men det är jättekul, säger han och berättar att hela familjen åkte till Torrön förr om åren, men nu är barnen så stora att de inte vill följa med. - Det roliga är att de som kommer hit uppskattar maten så mycket. Anders Levén har lagat mat i tv sedan 1997. Under tiden på TV4 spelade han in fem program om dagen tre dagar i veckan. - Jag är den kock i Sverige som har gjort mest tv, jag är uppe i 650 program nu. Så det är bara att fortsätta så ingen annan kör om. Under lång tid har vilträtter varit Anders Levéns signum och hans stora fritidsintresse är jakt. - Men jag håller på att "simma ifrån" viltet nu. Jag gillar det asiatiska köket väldigt mycket, och så förstås fransk mat och svensk husmanskost. Till vardags driver Anders Levén en restaurang i ett stort byggvaruhus i Stockholm som serverar lunch sju dagar i veckan och har öppet 360 dagar om året. Han brukar också ha en massa andra uppdrag på gång, bland annat matlagningskurser. Han upplever att många svenskar kan väldigt mycket om mat nuförtiden. - Det vanligaste "felet" är dålig timing. Man börjar med fel sak. Det bättre att förbereda en sås och låta den kallna, än att hålla den varm ända tills maten är färdig. Samma sak gäller grönsaker, de går så snabbt att koka att det inte behöver förberedas.
Anders Levén
Ålder: 48 år. Bor: Värmdö. Familj: Åsa och två barn. Gör: Kock och matkreatör. Driver restaurang i ett byggvaruhus i Stockholm sen januari. Fritid: Åker motorcykel, jagar jättemycket främst i Sverige men även i Tyskland och Afrika. Favoritingrediens: Koriander. Favoriträtt: Janssons frestelse. Mat som är vällagad. Aktuell med: Stjärnkocksfestival, tv-programmet Jakt och jägarliv på Kanal lokal och Stora ensos Gallringståget. På gång: Soppkokbok samt kokbok inriktad på landskapsrätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om