Stickprovskoll ger Västervik gott betyg
Men i resten av länet är det svårt att få utbildade semestervikarier till äldrevården.
Men i Västervik är läget lite annorlunda. På onsdagen kom Eva Brynolf, socialkonsulent på länsstyrelsen, på oanmält besök på Nynäsgården i Hjorted.
- Det såg väldigt bra ut på det boende jag besökte. Av 15 anställda var hälften utbildade och samtliga, utom en, hade jobbat där tidigare.
Eva Brynolf vill dock inte dra för höga växlar på sin stickprovskontroll. Hon vill heller inte säga att brist på utbildning och erfarenhet behöver innebära risker. Men länsstyrelsen befarar att oerfaren personal kan påverka säkerheten och kvaliteten i vården.
- En introduktion är helt avgörande för hur arbetet ska fungera. Vad man önskar är att alla kommuner använde sig av kvalitetssäkring och bockade av alla punkter: brandskydd, anmälningsskyldighet, uppgifter om den enskilde och så vidare.
Tjustgården i Västervik fick besök av länsstyrelsen förra året och har nu liksom då en hög andel utbildade sommarvikarier.
- 75 procent är utbildade eller går omvårdnadsprogrammet. Några har inte utbildning, men de flesta av dem har arbetat här tidigare, säger Camilla Gustavsson, enhetschef på Tjustgården.
Alla som börjar på Tjustgården får tre introduktionsdagar: en dag med teori och förflyttningsteknik och två dagar i den grupp de ska arbeta i. I slutet av sommaren får både vikarierna och den ordinarie personalen utvärdera hur det har fungerat och alla brukar vara nöjda.
Någon brist på sökande till vikariaten har man inte heller, men det ser inte lika ljust ut i hela kommunen.
- Generellt är det mycket lättare att få tag på vikarier i tätorterna än på landsbygden, säger Camilla Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!