På Lindö har Göran Stenberg fått plocka ner byggda stentorn från sin mark. Han bar bort stenar från två torn i våras och har precis rivit ner ännu ett, vid kusten.
– Det jag rev ner nu var över en meter högt. Jag förstår inte varför de bygger dem här. Det här är ett naturreservat och man ska inte förändra miljön.
Det tar tid att plocka ner de stora byggnadsverken där vissa block väger omkring 30 och 40 kilo.
– De är byggda nära kanotvänliga tilläggsplatser, så jag tror att det är turister som har byggt dem. Det är otänkbart att ortsbefolkningen skulle göra detta.
Men det finns stentorn som får finnas kvar. Det är gamla stenbumlingar som förr användes som navigeringsmedel.
– Jag skulle gissa att de är från 1600- eller 1700-talet. Vi hade två stycken på vår mark förut, men ett har rasat. De är välgjorda och fungerade förr som fyrar, vilket ger ett historiskt värde, säger Göran Stenberg.
På Länsstyrelsen uppmanar man turister att inte bygga stentorn.
– Det förändrar landskapsbilden och kan skapa en riskmiljö för besökare. Det är en sak när det är barn som bygger, men när vuxna gör det så är det stenar på flera kilo. Om de då rasar kan till exempel barn skadas, säger Johan Wendell, avdelningschef på utvecklings- och landskapsenheten på Länsstyrelsen.
Han berättar att de som har upprättat naturreservatet kan förbjuda byggandet i naturreservatets föreskrifter men att det verkar finnas ett behov av att bygga stentorn längs kusten.
– Människor verkar tycka att det är roligt. Kommunerna skulle även kunna fundera på om de ska tillåta stentorn på speciella platser, för att undvika problemen på naturreservaten.