Stellan byggde eget kraftverk

Nu kan han strunta i stigande elpriser...

Västervik2003-05-05 06:00
Stigande elpriser oroar väl de flesta som är konsumenter. En som enbart gläds åt höjda priser är Stellan Johansson. Vid Havets kvarn i Odensvi, där han och familjen bott sedan 1975, har han under sju år producerat sin egen kraft.
- När jag började planera för att återuppbygga ett kraftverk här så var det nog många som tyckte att jag var lite galen. Men har det gått bra att utvinna kraft vid Havets kvarn sedan 1600-talet så tyckte jag att det kunde gå bra nu också.
-Min granne Kjell Svensson i Katrineberg var en av få som trodde på min idé. Han är klurig att räkna och lade ned mycket arbete på att beräkna hur stor kraft vi skulle kunna utvinna. Utan hans hjälp hade det nog aldrig blivit något bygge.
Om grannen är klurig att räkna så ligger nog inte Stellan själv långt efter när det gäller att konstruera och bygga. Enligt fru Carina så är han en riktig allkonstnär.
      Jag har byggt, grävt, och gjutit allt själv, säger Stellan. På det viset kunde jag hålla kostnaden nere. 350 000 kronor var de utlägg som jag hade för hela bygget, pengar som jag fått igen flera gånger om.

Även om Stellan och grannen både kunde räkna och bygga så krävdes det lite mer för att konstruera själva kraftverket. Så han tog hjälp av en man från Växjö som just hade konstruerat kraftverket vid Huseby.
     Han var trots sina 80 år helt på det klara med hur vi skulle gå till väga. Jag köpte in begagnade delar till turbin och maskineri och följde hans anvisningar.
Nu var det inte bara för Stellan att sätta igång och bygga. Först ville Naturvårdsverket, fiskerimyndigheten och länsstyrelsen ha ett ord med i laget. Det krävdes bland annat en vattendom.
- Även då fick jag hjälp av en veteran från Växjötrakten. Han hade gjort vattendomen vid Strömstads kraftverk, som ligger nedanför oss i vattensystemet, någon gång på 40-talet och visste hur det skulle gå till. Vi fick så småningom klart från alla myndigheter och godkänt från de markägare som skulle komma att påverkas.
Vattnet till Stellans kraftverk kommer närmast från Masjön, den i sin tur får sitt vatten från Kyrksjön och Tynn. Vid deras utlopp har ägarna till Strömstads kraftverk, Tekniska verken i Linköping, två dammluckor där de åker ut en gång per månad och reglerar hur mycket vatten som ska släppas fram.
-Är det mycket vatten i sjöarna kör både jag och Strömstad för fullt, minskar vattnet stänger de luckorna och jag får bara det vatten som kommer från närområdet. Då måste jag också fylla på med el från det fasta nätet, den här säsongen från juli till juli har jag köpt in cirka 1000 kwh.
Annars räcker Stellans elproduktion inte bara till det egna hushållet utan också till cirka tio normalhushåll. Han producerar omkring 200 000 kwh per år. De två första åren 96 och 97, som hade rekordnederbörd, kom han upp i 300 000 kwh.
Strömmen säljer han till Sydkraft, som betalar bäst. Priset varierar med tillgång och efterfrågan och kan avläsas på den så kallade elbörsen. Han får också 9 öre extra i egenskap av liten producent och runt 5 öre för att han hjälper Sydkraft att upprätthålla spänningen i ledningsnätet så de kan minska spänningsfallet.
Numera är Stellans anläggning så gått som underhållsfri. Han har bara att kolla vattenhöjden i sjön och att rensa gallret vid dammluckorna någon gång i veckan.
- Allt har fungerat precis som vi beräknade och med ett stigande elpris så går det bara bättre för varje dag, konstaterar en mycket nöjd kraftverksägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om