Flera år har gått sedan Försäkringskassans generaldirektör gav regeringen i uppdrag att utreda framtiden för det statliga bilstödet, vilket alltså riskerar att hota ett antal statliga arbetstillfällen i Västervik.
– Jag förstod direkt att även Västervik skulle kunna påverkas och därför har jag lyft frågan på politisk nivå, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).
För drygt ett år sedan skrev han till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och efterlyste ett möte i frågan. I brevet tryckte han på hur angeläget det är att Västervik kan behålla de statliga arbetstillfällen som bilstödsverksamheten innebär.
Nu har han fått svar, och ministern låter via sitt kansliråd meddela att hon avböjer ett möte i frågan, med tanke på att ett betänkande i frågan just nu bereds i regeringskansliet.
Harald Hjalmarsson har inget emot utredningen i sig, men tycker att det är viktigt att hans synpunkter tas tillvara.
– Jag tror att regeringen måste vara försiktig med att centralisera statliga jobb till huvudstaden. Just nu finns det en tendens att fler sådana funktioner hamnar i Stockholm och det är inte bra.
Han menar att verksamheten effektiviserats rejält sedan tjänsten utlokaliserades till Västervik. Det skedde i efterdyningarna av Electroluxfabrikens nedläggning 2004, då de lokala politikerna, med Hjalmarsson i spetsen, uppvaktade makthavare och företag för att skapa nya arbetstillfällen till Västervik. Ett nytt storfängelse, Skatteverkets rot- och ruthandläggning och Försäkringskassans handläggning av bilstöd, var några av de verksamheter som hamnade i Västervik och som gjorde att fallet trots allt inte blev så hårt.
Exakt vad det skulle innebära om bilstödet försvinner från Västervik vet han inte riktigt. Bara att arbetstillfällen går förlorade.
– När vi startade anställdes ett 30-tal handläggare, nu är det betydligt färre. Så det har redan rationaliserats och därför tycker jag inte att det skälet håller som argument för att centralisera.
Han pekar på faktorer som att det är lättare att rekrytera folk till mindre orter med tanke på kostnadsläge och bostadssituation. Men också på att personalomsättningen inte är lika hög här – vilket bidrar till att bibehålla en högre kompetens på arbetsplatsen.
– Jag är kanske partisk men jag skulle vilja påstå att bilstödsfunktionen i Västervik fungerar väldigt effektivt och att vi har hög kompetens här, säger han.