"Statlig hjälp är konstgjord andning"
Vi har arbetat mycket med att skapa mötesplatser för de lokala företagarna, berättar Sven-Åke Gustavsson, socialdemokratiskt kommunalråd i kriskommunen Bengtsfors som nu är på väg upp ur de senaste årens svacka. Foto: JAN LORENTSSON/Dalslänningen
Foto:
Det säger Sven-Åke Gustavsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Bengtsfors, fem år efter beskedet att 860 jobb skulle försvinna från den lilla kommunen.
Flera olika åtgärder har krävts för att vända utvecklingen sedan krisen 1999.
I Bengtsfors härskade tidigare en bruksanda. Den menar kommunalrådet nu är på väg att bytas till en entreprenörsanda och en större helhetssyn.
- Förr såg de olika företagen varandra mer som konkurrenter. Idag förstår man mer att alla gagnas av att det finns jobb på många arbetsplatser.
- Vi har blivit mycket bättre på att ta tillvara det goda i vår egen lokala identitet och insett att vi ska hellre satsa på de i Bengtsfors som vill utveckla något än att få hit nya storföretag. De som är härifrån har mer känsla för bygden och vill stanna kvar. De lägger inte ner lika lätt.
Mats Överfjord kom till Bengtsfors för ett år sedan som näringslivschef gör att vända utvecklingen.
- Ett problem när tillvaron hotas är att man inte är så kreativ och öppen för nya möjligheter. Många ägnar mer kraft åt att försvara sig än åt att utvecklas. Vi arbetar därför med att ändra självbilden och omvärldsbilden.
- När det fanns jobb och man kunde gå till bruket direkt efter skolan behövde man inte ta ansvar själv. Nu försöker vi få folk att ändra inställning så att de inte letar efter en ny anställning i första hand, för det kan de inte räkna med att få, utan i stället blir egna företagare eller beredda att ta uppdrag.
- Det är en smärtsam sanning vi måste kommunicera till kommuninvånarna, men det är bara Bengtsforsborna själva som kan göra något för sin framtid.
Båda två är kritiska till den statliga hjälpen:
- Statens lokaliseringspolitik har inte hjälpt oss. Vi måste själva bestämma vår väg men däremot behöver vi stöd, säger Sven-Åke Gustavsson.
- Statens hjälp till ersättningsindustri var bara konserverande och konstgjord andning. Man ersatte gammal industri med gammalt, säger Mats Överfjord. Nu söker vi oss nya tjänsteföretag i stället. Det är bättre med lokala initiativ än med någon statlig quickfix.
Men callcenter (telefonförsäljningsföretag) är ingen framtid menar han:
- Det är en tjänsteindustri som är precis lika enkel att flytta iväg härifrån som en produktionsindustri.
Nyligen etablerades ett dataföretag med tolv anställda som sysslar med datasäkerhetstjänster.
- Det intressanta är inte hur många anställda de har utan att det är ett mycket lönsamt företag med någon miljon i vinst per månad. Det är bättre att ett företag är lönsamt än har många anställda.
Viktiga delar i utvecklingsstrategin är också en satsning på vuxenutbildning. Idag har många skaffat sig gymnasiekompetens och genom Göteborgs universitet erbjuds nu både utlokaliserade högskoleutbildningar och på distans.
- Många som lämnat skolan tidigt hade en gammal av bild av studier. Vi har nu sett till att bygga om för att skapa nya studiemiljöer. På en del företag finns det också möjlighet att läsa på jobbet.
Han talar om symbolvärdet i en kommande ny byggnad för studier. Men det finns också de i kommunledningen som vill gå mer försiktigt fram. Hur det blir är ännu inte bestämt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!