I fredags skrev VT om situationen på förskolan Tallen i Västervik, där två personal haft ansvar för en barngrupp på 17 barn. I en av artiklarna berättade Roger Psajd (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att det går 5,4 barn per vuxen i kommunens förskolor - vilket han tycker är en okej personaltäthet.
Siffrorna fick Susanne Bodsgård, förskolelärare sedan många år tillbaka och skyddsombud på Lärarförbundet, att reagera. Genomsnittet säger ingenting om situationen, menar hon, då det är mycket mer personal på småbarnsavdelningarna än på avdelningarna för de större barnen. Dessutom finns det förskolor som inte är fulla på landsbygden.
På vissa förskolor är det tvärtom väldigt många barn - och alltför lite personal.
- Vi har haft barngrupper med 23 barn där det är 2,9 personal, berättar Susanne Bodsgård.
De senaste åren har hennes och kollegornas uppgifter blivit fler och fler, i takt med växande barngrupper. Trots den ökade arbetsbördan så upplever hon inte att kommunen satsat mer på förskolan.
- Det är längre öppettider och fler barn, men vi har inte fått mer resurser.
Hon tror att det här kommer att visa sig olönsamt på sikt. Färre kommer att söka sig till förskoleyrket, tror hon, och ohälsan bland barn och unga kommer att öka. Små barn mår inte bra av för stora grupper.
- Det är inte bra. Det finns jättemycket forskning som visar på det.