Staten skjuter till om kommunen satsar
Kommuner som berörs av strukturella förändringar på arbetsmarknaden har möjlighet att få bidrag till extra utbildningsplatser. Till sådana förändringar räknas exempelvis företagsnedläggningar eller andra förändringar som beräknas leda till ökad arbetslöshet eller färre arbetstillfällen.
- Vi finkammar alla områden där vi kan få extra medel, säger Mats Hugosson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Västerviks kommun.
För att få pengar krävs motprestationer av kommunerna. Myndigheten för skolutveckling kommer att titta särskilt på hur intresserad varje kommun är av att verkligen satsa på vuxenutbildning, och kommunen måste bland annat ange vilka mål man har för den samlade vuxenutbildningen. Dessutom måste kommunen åta sig att "successivt utveckla förutsättningarna för vuxnas lärande, till exempel infrastruktur, pedagogik och metodik", står det i anvisningarna.
Brita Klint, rektor för vuxenutbildningen i Västervik, skulle gärna ha sett en större satsning på vuxenutbildning inför 2005.
-Kommunen satsar inte lika mycket pengar inför 2005 som man gjorde 2004, säger Brita Klint.
Enligt Mats Hugosson befinner sig Västervik i en knivig situation när det gäller vuxenutbildningen.
- I samband med Kunskapslyftet låg vi på en låg självfinansieringsgrad, säger Mats Hugosson. Det är ju många år sen nu, men det hänger fortfarande kvar att kommunen inte satsar så mycket pengar på vuxenutbildning.
I Västerviks kommun saknar 21 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år gymnasiekompetens.
- Det är en väldigt stor andel, säger Brita Klint. Och vi vet att den kategorin bland de arbetslösa kommer att öka nu i och med nedläggningen av Electrolux.
Västerviks kommun väljer därför i första hand att satsa på vuxenutbildning på grundläggande nivå. Målgruppen är människor som är eller riskerar att bli arbetslösa och folk som vill söka sig vidare.
-Det bästa sättet att motivera folk att studera är att erbjuda dem bra ekonomiska villkor, och det finns det tyvärr inte så mycket av idag, säger Brita Klint. Men det finns mycket kraft inneboende i människor som hamnar i kris många nyorienterar sig och tänker att nu ska jag göra något annat än det jag alltid har gjort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!