Startskott för dyraste kommunala satsningen

Nu går startskottet för den största och dyraste kommunala satsningen i Västervik någonsin - en ny kraftvärmepanna.

Bengt Ankarvall är projektledare för arbetet med att bygga en ny kraftvärmepanna på Stegeholmsverket. Foto: Sara Winsnes

Bengt Ankarvall är projektledare för arbetet med att bygga en ny kraftvärmepanna på Stegeholmsverket. Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2012-01-25 00:00

Stegeholmsverket i Västervik byggs ut för 300 miljoner, och kommer även att kunna producera el i framtiden. Beslutet om den rekordstora investeringen togs i Västervik Miljö & Energis bolagsstyrelse 2010, och förra året gav kommunfullmäktige klartecken för att låna pengar av moderbolaget. Pengar som beräknas vara återbetalda inom 10-12 år.

- Politikerna var totalt överens, säger Veikko Kärki (S), som förutom uppdraget i fullmäktige även sitter i bolagsstyrelsen.

Bakgrunden till mångmiljonsatsningen är en växande kundkrets. En stor del av kommunens hushåll får i dag sin värme från Stegeholmsverket, och som det är i dag måste reservpannan på Karstorp, som eldar med olja, användas vid minusgrader. Med en ny kraftvärmepanna, som kan elda både avfall, biobränsle - och även producera el - blir det lättare att nå det länsövergripande målet om att vara en fossilbränslefri region 2030. Det ska också öka lönsamheten i bolaget.

- En ny panna är betydelsefull för både miljön och ekonomin, säger Bengt Ankarvall, projektansvarig på Västervik Miljö och Energi.

Förhoppningsvis kommer behovet av olja att nästintill försvinna. Även behovet av att importera el minskar. Produktionen väntas täcka ungefär hälften av elbehovet i de kommunala byggnaderna.

Den nya pannan, med tillhörande pannhus, kommer att ligga i anslutning till de befintliga byggnaderna, närmast strandlinjen. Exakt hur det nya pannhuset kommer att utformas är inte bestämt, men klart är att det blir 32 meter högt. Den nya skorstenen kommer att bli något smalare än den nuvarande skorstenen, men lika hög.

Upphandlingarna av projektet har redan påbörjats, och i april räknar man att sätta spaden i marken. Det blir en jättearbetsplats under de två närmaste åren.

- Vi kommer att som mest att ha ett hundratal entreprenörer här, säger Bengt Ankarvall.

Planen är att vara klar för att provköra den nya pannan hösten 2013.

Västervik Miljö & Energi

Bolaget producerar bland annat fjärrvärme åt cirka
2 600 kunder i Ankarsrum, Gamleby och Västervik, och har ett 14,6 mil långt fjärrvärmeledningsnät. I Stegholmsverket eldas biobränsle och avfall, medan pannan på Karstorp eldar olja. Det finns även biobränslepannor och oljepannor i Gamleby och Ankarsrum.

Med den nya elproducerande pannan kommer man att kunna elda nästan dubbelt så mycket avfall som tidigare - vilket blir ungefär 85 000 ton varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om