Stark konjunktur i länet

Konjunkturen fortsätter att vara stark hos småföretagen i Kalmar län, långt över riksgenomsnittet.  - Det finns en stark tillväxt både inom tillverkningsindustrin och på tjänstesidan, säger Johnny Rönnfjord, regionchef på Företagarna.

Västervik2007-11-21 00:06
Det verkar som om Kalmars konjunkturtopp är nådd och att utvecklingen börjar plana ut, men den är fortfarande stark.- Länet fortsätter att må bra, med en liten, liten dip. Förväntningarna är inte lika höga inför framtiden som för ett år sedan. Det finns en allmän tro att konjunkturen någonstans kommer att svänga eller plana ut, för den har hållt i sig väldigt länge nu, säger Johnny Rönnfjord.Men vi behöver inte vara rädda för att det är en ny bubbla som ska spricka.- Det är mer som en pyspunka, man har en försiktig framtidstro. Främsta skälet till att företagarna tror att deras omsättning kommer ligga still istället för att öka är bristen på kvalificerad arbetskraft. 32 procent av företagarna som deltagit i undersökningen säger att det är bristen på lämplig arbetskraft som hindrar deras expansion. - Det är svårt att hitta folk, man har inte kapacitet att ta emot affärer. Det är ett stort bekymmer. Inom tillverkningsindustrin är siffran uppe i hela 42 procent.- När man dessutom tror att framtiden inte är lika ljus är man ännu mer försiktig med att dra på sig kostnader för nya maskiner och personal. 42 procent av företagen i länet har under det senaste året tvingats tacka nej till ordrar på grund av arbetskraftsbristen.En positiv trend i Kalmar län är att tjänstesektorn har utvecklats mycket positivt de senaste åren.- Traditionellt har vi varit ett län med mycket tillverkningsindustri. De har försvunnit och ersatts med tjänsteföretag, och den sidan går ännu bättre än övriga landet, säger Johnny Rönnfjord.Sett till riket i stort håller Kalmar län måttet och ligger över medel. Allra bäst är konjunkturläget i Västmanland och Norrbotten. Där ser företagen mycket positivt på utvecklingen. Värre är det i Värmland och på Gotland, där utvecklingen är klart svagast. Inför de kommande tolv månaderna är företagen i Stockholm mest optimistiska, följt av Kronoberg. Det beror i första hand på starka utsikter för omsättningen och sysselsättningen i länen. Gotlandsföretagen är mest pessimistiska inför framtiden.
Höstens barometer visar att konjunkturen fortsätter vara stark i Kalmar län. Konjunkturindikatorn, som är summan av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning i länet, faller endast marginellt, från 135 till 133. Både tillverknings- och industrisektorn hör till de starkaste i landet. Toppen verkar vara nådd och de kommande åren tros tillväxten tappa fart. Sysselsättningen i länets småföretag har försvagats något.Orderingången till Kalmars företag har förstärkts betydligt sedan vårens mätning. 67 procent av företagen uppger att de arbetar med fullt resursutnyttjande.46 procent redovisar en förbättrad lönsamhet.71 procent av företagen ser goda expansionsmöjligheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om