Star Elektronik har gjort havet säkrare

Under nästan ett och ett halvt år har far och son Jansson från Star Elektronik i Västervik rest landet runt för att förbättra säkerheten på Kustbevakningens fartyg. Nu är de klara med ordern, som är värd runt två miljoner kronor för Västerviksföretaget.

Noggranna förhållningsregler har gjort arbetet omfattande och krävande. Bland annat har antenner fått nya fästen och flyttats till lämpligare platser.  Foto: Anders Steiner

Noggranna förhållningsregler har gjort arbetet omfattande och krävande. Bland annat har antenner fått nya fästen och flyttats till lämpligare platser. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-06-05 00:00

Det stod mellan två företag och det var Star Elektronik som gick vinnande ur anbudsstriden. Tio av Kustbevakningens båtar i 300-serien behövde en uppdatering av den kommunikationsutrustning som båtarna använder sig av i nödfall.

Systemet kallas GMDSS och står för "Global maritime distress and safety system" och ska fungera även när fartyget havererar, därför finns det bland annat flera strömkällor ombord. Systemet har sett olika ut på olika båtar, något som inte längre godkänns, berättar Arnold Jansson. Teamet Jansson har standardiserat dragning av kablar och placering så mycket som det gått. Varje båt har fått sin egen ritning så att arbetet kan följas.

Arnold Jansson berättar att arbetet varit omfattande och tidskrävande.

- Vi har flyttat upp all elektronik och batterier till styrhytten. Förut låt systemets batterier i kölsvinet långt ner i båten. Det var inte optimalt ur funktionssynpunkt, säger Arnold Jansson.

Han fortsätter:

- Vi har även installerat standardantenner på alla båtarna, något som vi ibland fick göra i rejält med minusgrader.

Flera hundra meter kabel per båt har det blivit och bilen de transporterats sig i har haft en last på 600 kilo med verktyg. Alla moment i det krävande arbetet har krävt godkännande från Transportstyrelsen. En anställd har även lärt sig att använda CAD-ritning för att kunna tillgodose de krav som Kustbevakningen har på sina leverantörer.

Star Elektronik har sex anställda. En order av den här storleken betyder en hel del för ett litet företag.

- För oss är det en stor order som vi nu levererat. Vi är sex stycken som jobbar här och två av oss har varit ute och åkt länge nu, det är klart att det påverkar alla, säger Arnold Jansson.

Resorna har tagit Arnold och hans son Magnus runt hela Sverige, från Strömstad på västkusten ända upp till i närheten av Haparanda. Där fick arbetet pågå i många minusgrader, utan handskar utomhus. Arnold Jansson berättar att det varit tufft men att arbetet far och son mellan har flutit på bra. De kompletterar nämligen varandra med sina sovvanor. Arnold har börjat tidigt medan Magnus arbetat till senare på kvällarna.

- Det har varit tufft ibland och roligt ibland. Nu är det skönt att vi är färdiga, avslutar Arnold Jansson.

Omfattande arbete

Det har tagit nästan 18 månader och avslutades med en månad tillgodo

Grannföretaget Västervik Svets & Montage har bland annat svetsat batterilådor och antennfästen.

Varje fartyg har tagit cirka en månad att göra klart.

Varje fartyg har även utrustats med RAKEL, polisens och räddningstjänstens gemensamma kommunikationssystem.

Star elektronik bolagsnamn är Tjust Elektronik.

Mycket av utrustningen har färdigställts på hemmaplan och sedan monterats direkt i fartygen på plats.

Tog slut i och med att Kustbevakningens fartyg KBV 306 i Luleå färdigställdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om