När semesterperioden tar slut brukar de sommarstängda vårdavdelningarna öppna igen. Men i år har Kalmar läns landsting bestämt sig för att fortsätta hålla 72 platser, varav 34 i Västervik, stängda oktober ut. Bristen på sjuksköterskor och ett ökande behov av hyrbolag ligger bakom stängningen. Alliansen har sedan i våras varnat för risken att det kommer ske nya strukturförändringar.
– Jag är inte förvånad. Men jag är besviken och orolig för hur det kommer att gå. I februari fick vi ta del av en interpellation, i den fanns det åtgärder om hur man skulle klara ekonomiska problem. Men ingenstans fanns det några uppgifter om att stänga vårdplatser. Så man känner sig lurad, säger Malin Sjölander (M).
Alliansen tycker att man bland annat måste bemanna de platser som idag behövs och undersöka varför personal väljer att lämna arbetsplatsen.
– Det krävs en hel palett av olika förslag. Vi måste exempelvis fråga anställda varför de väljer att gå till ett bemanningsföretag istället för att arbeta kvar. Vi lägger även runt 150 miljoner på hyrbolag varje år, de pengarna skulle vi istället kunna satsa på löner. Trots att vi är en stor arbetsgivare måste vi bli som en liten. Vi måste bli personliga och få personalen att känna sig värderade och sedda.
Mallin Sjölander säger även att det finns landsting som tidigare har lyckats lösa dessa problem, utan att stänga vårdplatser.
– Att stänga störst andel platser där man har svårast att rekrytera personal istället för att utgå från patienternas behov är ett helt bakvänt sätt att jobba, säger hon.
Alliansen har svårt att se hur de rödgröna ska kunna lösa de ekonomiska bekymren och bemanningssvårigheterna på så kort tid.
– Jag har svårt att se hur de ska kunna lösa de ekonomiska bekymren och bemanningssvårigheterna på så kort tid. Nu måste Anders Henriksson (S) sluta dölja sina långsiktiga ambitioner, säger Christer Jonsson (C).
Anders Henriksson (S) ordförande på Landstingstyrelsen säger att både de rödgröna och alliansen anser att kostnaden för hyrbolagen är för stora och måste brytas.
– Alliansen försöker måla en ny bild som inte finns. Det är olyckligt för det skapar bara oro bland patienter och medarbetare. Det finns inga dolda agendor, säger han.
Landstingets mål är att få en så bra sjukvård som möjligt. Därför följer förvaltningsrådet utvecklingen av beslutet dagligen.
– Om det kommer upp ett behov som de tidigare inte sett, bemöter de det direkt, säger Anders Henriksson.