Stämmer myten om skatten på det gamla, fruktade skeppet?

...Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, ledare på dykarteamet som hittade silvermynt på regalskeppet Mars i Östersjön...

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2012-07-19 00:00

- Enligt historien ska Jacob Bagge, skeppets amiral, tagit ombord en skattkista full med pengar för att kunna rekrytera knektar runt om Europa. Det påstås vara 200 000 daler kistan, vilket jag tycker låter lite mycket. Men det fanns såklart pengar ombord.

Hur går det med letandet efter skatten?
- Nu har vi brutit expeditionen för denna gång, vi ska fortsätta senare i sommar. Vi hade en ganska stor expedition i gång, med fyra båtar och 25 man. Det är säkert flera års arbete på Mars, det är ett jättevrak. Men det är lite komplicerat, skeppet är stort och ligger på 70 meters djup.

Hur många mynt har ni hittat?
- Vi har hittat tre silvermynt. De låg ganska högt upp, frågan är om det var en skattkista som exploderade så att de hamnade där?

Hur ser mynten ut?
- Det är silverdaler, ganska stora mynt. Erik XIV är avbildad på mynten. Han har pipskägg och ett svärd i handen. "Gud ger åt den han vill", står det på. Det är ganska typiskt Erik XIV, han var tuff och hård. Väl medveten om sin makt. Hela skeppet är som ett alter-ego för honom. Både skeppet och myntet pratar samma språk.

Vad har ni sett mer på vraket?
- Det ligger massa saker på Mars. Bland annat en spännande samling kanoner, med en mängd olika storlek och form. Allt från enorma som troligen väger fyra-fem ton, ner till små gevärsaktiga. Det var 600 män på Mars, det var som ett samhälle på den tiden. De flesta gick under från skeppet, så vi har sett benbitar och rester av personerna ombord.

Vad innebär fynden ni har hittat på Mars?
- Vi börjar förstå mer hur det var förr i tiden, hur de stora skeppen skapades på den tiden. Det är ett fantastiskt fartyg och jag hoppas att vi kan fortsätta arbetet nästa sommar. Att vi kan bärga mer, det finns ett intresse från folk att se saker från havets botten.

Hallå där...

Mars var när hon sjösattes 1563 ett av världens kraftfullaste krigsfartyg, som skulle spelat en avgörande roll i det Nordiska sjuårskriget 1563-1570.

1564 inleddes slaget vid Ölands norra udde. Svenskarnas artilleri skadesköt danska amiralskeppet Fortuna och sänkte lybska Långe Barken. På natten skingrades flottan och Mars seglade relativt oskyddad. Svenske amiralen Jacob Bagge valde ändå att gå till anfall, för att pressa fienden på grund vid Ölands norra udde.

Men när vinden vred kunde ett antal lybska skepp närma sig Mars och efter strid också borda henne. Mars fattade eld.

Amiral Bagge kapitulerade och fördes tillsammans med ett hundratal besättningsmän över till det lybska skeppet Engel.

Under tiden äntrade lybeckarna Mars för plundring. Nära samtliga lär ha mist livet när plötsligt krutförrådet exploderade.

Källa: Sjöhistoriska museets arkeologienhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!