Smittan upptäcktes hos en häst som nyligen flyttat till stallet, men som hela tiden stått i karantänstallet. Inte på grund av smitta, utan av platsbrist. När hästen blev sjuk och testades positivt för EHV-1 har den fått fortsätta stå isolerad.
– Vi har beslutat om karantän, som innebär att inga hästar utifrån får komma hit och inga hästar får åka härifrån, säger Johanna Törnkvist.
Inga andra hästar har några symptom, så verksamheten fortsätter som vanligt.
– Men man bör inte vara här och rida i sin utrustning och sedan åka till andra stall i samma utrustning, säger Törnkvist.
Viruset är luftburet och kallas också för abortvirus, eftersom det kan orsaka plötslig abort hos dräktiga ston. De vanligaste symtomen är feber och förkylning. Viruset kan ligga latent i kroppen och enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, drabbar det de flesta hästar någon gång.
I det här fallet har hästen drabbats av en allvarligare form, som orsakar neurologisk sjukdom, förklarar veterinären Henric Stenbeck. Hästen kan då få vinglig gång eller drabbas av förlamning.
En del tillfrisknar, andra återhämtar sig aldrig och kan då behöva avlivas.
En vecka har gått och Henric Stenbeck är hoppfull.
– Man har varit snabba och agerat korrekt. Ju längre tiden går utan några nya fall desto mindre är risken för att det spridit sig.