"Stadskärnornas fall är en myt"

Att stadskärnorna är på nedgång är en myt. Det hävdar Tomas Kruth från organisationen Fastighetsägarna.

Foto: Anders Steiner / Ulrik Alvarsson

Västervik2017-10-03 21:30

Konkurrens från Ljungheden.

Konkurrens från e-handeln.

Finns det en framtid för stadskärnorna? Ja, svarade Tomas Kruth, en av de inbjudna experterna vid Västervik Framåts seminarium på Stadt på tisdagsförmiddagen.

Visst stämmer bilden av handlare som utsätts för allt tuffare konkurrens. Centrumhandlarna i Västervik och Gamleby är inte ensamma. Trenden är densamma över hela Sverige.

– Däremot växer de andra verksamheterna som brukar finnas i stadskärnor. Som restauranger, hotell och serviceföretag.

Han tror att även i framtiden kommer handeln att vara viktig i stadskärnorna. Däremot tror han att handeln kommer att förändras, och anpassa sig till konkurrensen.

För åhörarna berättade Tomas Kruth hur man arbetat i Borås med att utveckla stadskärnan. Det har handlat om att få alla aktörer: från minsta butik, till fastighetsägare och kommunen att sträva åt samma håll.

– Det gäller att få alla att förstå att varje liten åtgärd bidrar till helhetsintrycket.

En del i arbetet har varit att fundera på målgrupper. Stortorget pekade man ut som lämpligt för de stora kedjorna, medan ett mindre torg byggts om för att bli ett restaurangtorg.

Anförandet väckte debatt. Moderaten Jon Sjölander tog upp Spötorget i Västervik. Där har man talat om att det ska bli ett kulturtorg.

– Det händer inget. Trots att kommunen äger marken, och en av de största fastigheterna vid torget.

Vänsterpartisten Mariann Gustafsson menar att ett problem är att utställningshallen och teatersalongen ligger i ett bolag med vinstkrav. Det har blivit för dyrt för föreningarna att hyra lokalerna.

Det återstår att se om seminariet leder till att arbetet med Spötorget tar fart igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!