S:t Lukasförening bildad
Mötesplats för samtal om människan och hennes existentiella villkor.
Foto: ANDERS LILJEGREN Nyligen pensionerade företagsläkaren Jan Oleby är en av två styrelseledamöter från Västervik som engagerat sig i den nybildade S:t Lukasföreningen i Kalmar län. På torsdag kväll håller föreningen ett introduktionsmöte i församlingshemmet på Båtsmansgatan i Västervik.
Foto:
? Än så länge är vi bara 20?30 medlemmar, men efter introduktionsmötet på torsdag kväll i församlingshemmet på Båtsmansgatan i Västervik tror jag att vi blivit betydligt fler, säger nyligen pensionerade läkaren Jan Oleby i Åldersbäck som ingår i styrelsen. Även sjukhusprästen Karin Hellberg i Västervik sitter med i den nyvalda styrelsen.
? S:t Lukas är till för människor som vill föra samtal i livsåskådningsfrågor, etik med mera. S:t Lukas är också till för människor som vill ha hjälp att bearbeta sina livsfrågor och psykiska problem, säger Jan Oleby som de sista yrkesverksamma åren arbetade som företagsläkare i Härjedalen.
I Härjedalen jobbade Jan Oleby med rehabilitering, förebyggande arbete och inte minst med samtal. Både med enskilda och med grupper.
Många av hans patienter hade drabbats av vad som medicinskt brukar benämnas stressutlöst utmattningsreaktion. Jan Oleby har arbetat även med drömtolkning under tre decennier.
? Vi vill i S:t Lukasföreningen skapa mötesplatser för människor som vill samtala om och fördjupa sin förståelse av människan och hennes existentiella villkor, säger Jan Oleby som betonar att man inte behöver vara troende för att bli medlem i föreningen.
? Alla är välkomna. Föreningen ger möjlighet att mötas över alla gränser ? mellan olika existentiella och religiösa utgångspunkter och mellan grupper av verksamma människor inom till exempel vård, skola, omsorg och kyrka.
Den nystartade länsföreningen ska ha avdelningar i Västervik, Oskarshamn och Kalmar.
? Vi kommer att starta med spännande föreläsningar, samtalskvällar, bok- och studiecirklar, samtalsgrupper för speciella frågor eller för en viss grupp människor samt själavård.
? Framöver har vi siktet inställt även mot att öppna en mottagning för psykoterapi, handlednings- och konsultationsuppdrag samt fortbildning inom människovårdande arbete, säger Jan Oleby som berättar att man redan lyckats knyta en erfaren psykoterapeut till den blivande mottagningen.
?Upplevelseträngsel? är rubriken på det föredrag psykiatern Rolf Nordblom håller vid introduktionsmötet i Västervik på torsdag. Där uppehåller han sig kring det enorma informationsbrus dagens människor tvingas leva i.
Vi ska göra personliga val av elleverantör, pensionsfonder och mycket annat och vi ska förverkliga oss i nära relationer, i yrkeslivet och i fritidens alla utmaningar. Hur kan vi värja oss mot alla krav och var finns utrymmet för tystnad och stillhet, frågar sig Rolf Nordblom.
Många människor genomgår i vuxen ålder en livskris. Jan Oleby anser att det vid stressutlösta utmattningsreaktioner alltid finns med en existentiell problematik i botten.
? Det kan till exempel vara något som dyker upp från barndomen.
Jan Oleby hävdar att de flesta människor dör när de är 40 år, men begravs först när de är 80.
? Vid 40 har vi uppnått allt. Vi har hus, bil och video. Sedan sker ingenting. Mellan 40 och 80 blir för många endast en ren transportsträcka. Detta går dock att åtgärda. Vi människor har en fantastisk förmåga att förändra oss själva!
Fakta/S:t Lukas? S:t Lukas är en riksomfattande ideell och ekumenisk organisation som arbetar med livsfrågor. Det är ett förbund av 32 S:t Lukasföreningar, vilka arbetar utifrån en psykodynamisk och kristen grundsyn.
? 30 av de 32 föreningarna har även egna mottagningar för psykoterapi, handledning och konsultation.
? Den första S:t Lukasföreningen bildades redan 1939 av personer med olika människovårdande yrken.
? Att vara medlem i S:t Lukasföreningen kostar 150 kronor per år. Psykoterapimottagningen för människor i kris debiterar däremot en kostnad enligt gängse terapeuttaxa.
? 30 av de 32 föreningarna har även egna mottagningar för psykoterapi, handledning och konsultation.
? Den första S:t Lukasföreningen bildades redan 1939 av personer med olika människovårdande yrken.
? Att vara medlem i S:t Lukasföreningen kostar 150 kronor per år. Psykoterapimottagningen för människor i kris debiterar däremot en kostnad enligt gängse terapeuttaxa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!