Spray ska skydda mot våldtäkt

Fler och fler självförsvarsprodukter tar plats på marknaden, de vanligaste är personlarm och självförsvarsspray, men även ett antivåldtäktsspänne finns att köpa.

Överfallsskydd. Både självförsvarsspray och överfallslarm finns att köpa i Västervik, men en så länge har Anna Dahl på Kvantum inte sålt några mängder av produkterna.Foto: Anders Liljegren

Överfallsskydd. Både självförsvarsspray och överfallslarm finns att köpa i Västervik, men en så länge har Anna Dahl på Kvantum inte sålt några mängder av produkterna.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-11-03 00:25
Många kvinnor och tjejer oroar sig för överfall och våldtäkter när de går hem på kvällen. Den senaste tidens våldtäkter och kvinnoöverfall i Örebro och Västerås har skrämt upp en del. I skuggan av dessa har nu försäljningen av självförsvarsprodukter ökat drastiskt. Eftersom det krävs vapenlicens för att ha pepparspray har flera företag utvecklat idén med en självförsvarsspray som förblindar förövaren tillfälligt och kan ge offret en chans att komma undan, de finns även med färg som fastnar permanent på huden och med lukt som ska avskräcka.
Just i Västervik är inte efterfrågan så speciellt stor, men det finns att köpa för den som känner behovet. Kvantum säljer både spray och överfallslarm.
- Under hösten har vi inte sålt några än så länge, men vi hade produkterna redan i våras, och sålde en del, säger Anna Dahl, som är ansvarig för inköpet.
I större städer är produkterna betydligt vanligare och finns till exempel att köpa i många sportbutiker.
- Jag tror inte det finns något generellt behov av det i Västervik, det är en ganska trygg stad att bo i, säger Joakim Jansson, säkerhetssamordnare på Västerviks kommun.
- Vi ordnar med överfallslarm i de fallen då någon är utsatt för ett särskilt hot, kanske på grund av sin yrkesroll, men annars tror jag inte det behövs.
Vill man trots allt skaffa ett larm rekommenderar polisen ett personlarm.
- Ett ljudande överfallslarm som kan skrämma bort angriparen tycker jag är alldeles utmärkt, säger Ulf Karlsson, informationschef hos polisen i Kalmar län.
Så länge det håller sig inom lagens ramar är allt som kan skrämma bort gärningsmannen och påkalla uppmärksamhet tycker han det är helt okej.
- Men polisen är i allmänhet försiktig med att rekommendera försvarsåtgärder av det här slaget. Det är upp till var och en hur man vill agera, men de råden som vi ger är mer allmänna. Att undvika mörka platser, inte gå hem ensam, hålla sig där det finns folk och inte ta en ödslig väg hem.
- Risken finns ju också att de här överfallsåtgärderna bara får angriparen att bli ännu mer aggressiv, men jag skulle tro att i nio fall av tio fungerar det nog avskräckande, säger Ulf Karlsson.

Det tror han även om det nya anti-våldtäktsbältet, en uppfinning av en företagsam Skellefteåtjej. Det är ett spänne man sätter på sitt vanliga bälte, men det behövs två händer för att öppna eftersom en liten knapp ska igenom en labyrint. Det ska försvåra för våldtäktsmannen och ge offret en chans att komma undan.
Även om försäljningen inte går med raketfart tycker Anna Dahl att självförsvarssprayen och personlarmet är viktiga produkter att kunna erbjuda kunderna.
- Jag vet ju själv hur jag känner mig när jag ska gå hem sent om kvällarna. Då känner man sig rätt liten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om