Språkstudier ger meritpoäng

Allt fler gymnasielever väljer att läsa fördjupningskurser i språk och matematik. En trolig förklaring till uppsvinget är det nya systemet med meritpoäng som införs om ett par år.

Att fördjupningsstudier i språk ger meritpoäng är bara positivt, tycker språkläraren Ingrid Quist Lovén och gymnasierektor Jörgen Jonsson.Foto: Lisa Olaison.

Att fördjupningsstudier i språk ger meritpoäng är bara positivt, tycker språkläraren Ingrid Quist Lovén och gymnasierektor Jörgen Jonsson.Foto: Lisa Olaison.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-11-18 00:06
Det menar Jörgen Jonsson, rektor för samhäll/språk och naturvetarprogrammen på Västerviks gymnasium och språkläraren Ingrid Quist Lowén.Numera kan nämligen eleverna tillgodoräkna sig extra meritpoäng för fördjupningskurser i språk och matte, vilket kan öka chansen att komma in på universitetet senare. Från och med hösten 2010 får elever som söker till vidare akademiska studier tillgodoräkna sig extrapoäng, eller så kallade meritpoäng, om de läst och blivit godkända i fördjupningskurserna.Men trots att två år alltså återstår tills dess att systemet tas tas i bruk har beslutet redan fått tydlig effekt, menar Ingrid Quist Lowén och Jörgen Jonsson.Och de ser bara fördelar med nyordningen.- Jag tycker att det här är positivt rakt igenom. Det uppmuntrar eleverna att lära sig mer. Och jag tycker att det är bra att ambitiösa elever på det här viset får erkännande för sina bemödanden, menar Jörgen Jonsson.Även Ingrid Quist Lowén anser att meritsystemet har fördelar som väger tungt.- Det motiverar eleverna att anstränga sig ännu lite mer, säger hon.Kritiker till systemet har framhållit risken med att elever gör taktikval i stället för att välja utifrån intresse. Det vill säga att man undviker estetiska ämnen till förmån för språk eller matte för att lättare komma in på högskolan efter gymnasiet, detta med konsekvensen att ambitiösa och högpresterande elever riskerar att bränna ut sig. - Jag tror att den risken är liten, men självklart måste både skolpersonal och föräldrar vara uppmärksamma på ungdomarnas signaler. Det gäller alltid, menar Jörgen Jonsson.På Västerviks gymnasium kan man i dag, förutom engelska, välja att läsa tyska, franska, spanska och kinesiska. Tyskan är fortfarande det språk som flest elever läser om man slår ut det över samtliga årskurser.På senare år har dock spanskan varit på stark frammarsch. Bland tredjeårseleverna på samhäll/språk-programmet är det fler som läser spanska än tyska, men bland förstaårseleverna gäller det omvända.- Det här har säkerligen med det nya systemet att göra. För att kunna ta fördjupningskurserna krävs att man har grundkunskaper i språket med sig från högstadiet. En majoritet har läst tyska på högstadiet och därför väljer de också tyska som fördjupningsspråk, förklarar Ingrid Quist Lowén.Numera finns det dock möjlighet att läsa spanska på flera högstadieskolor i kommunen, så inom ett par år kommer det nog att jämna ut sig, gissar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om