Spekulanterna står på kö när chefen renoverar hus i Västervik

När centerpartiet för en tid sedan lämnade ut Centertidningar AB till försäljning ställde sig spekulanterna på kö. I budgivningen deltar branschens jättar som Bonnier, norska Schibstedt och Orkla, finska Alma, familjen Hjörne med Göteborgs-Posten samt Västerviks-Tidningens ägare Norrköpings Tidningar.

Eftersökt. Lars Lundblad är en av mediesveriges mest eftersökta personer. Själv finns han i Västervik, upptagen med att renovera huset dit familjen flyttar om några månader.

Eftersökt. Lars Lundblad är en av mediesveriges mest eftersökta personer. Själv finns han i Västervik, upptagen med att renovera huset dit familjen flyttar om några månader.

Foto:

Västervik2005-09-12 00:25
Vad som lockar är en välskött koncern med elva titlar. Nio av dem lokaltidningar, de största är Östersunds Posten, Södermanlands Nyheter, Norrtelje Tidning och Länstidningen i Södertälje. Dessutom ingår Idrottsbladet och Motorsport samt två av Sveriges modernaste tidningstryckerier.
Koncernen har drygt 700 anställda, omsätter närmare 750 miljoner kronor och delade förra året ut 65 miljoner kronor av vinsten till ägaren centerpartiet.

Trots det goda resultatet, eller kanske på grund av det, har centerpartiet beslutat sig för att sälja hela koncernen. Officiellt för att det inte passar sig att ett politiskt parti deltar i strukturrationaliseringen av tidningsbranschen. Andra bedömare tror att tiden är den rätta för att få högsta pris.
- Som vd kan jag inte recensera ägarens beslut, även om min uppfattning är att vi har mer att ge, säger Lars när han pustar ut vid det ska bli familjens bostad om några månader.

Lars och Birgit har köpt ett stor, gult och vackert hus på Arabievägen i Västervik. Det är mycket snickarglädje men också mycket renovering. Hur har en hårt uppvaktad koncernchef tid för det?
- Det är inte jag som säljer utan Handelsbanken, svarar han.
Kanske har viss svåråtkomlighet även en välgörande inverkan på budgivningen, sett ur ägarens perspektiv. Priset på koncernen tippas bli över en miljard kronor.

Samtidigt stämmer koncernchefens utlokalisering till Västervik in i den strategi som lett till framgång.
Centertidningar bildades av ett antal luggslitna tidningar i akut behov av friskt kapital och rationalisering. Flera av socialdemokraternas tidningar befann sig i samma skick och samlades i A-presskoncernen. A-pressen finns inte mer, tidningarna är nedlagda eller sålda. Centertidningar har däremot gått från klarhet till klarhet.

Socialdemokraterna valde hård centralstyrning från Stockholm. Centertidningar följde partilinjen om decentralisering. Enligt Lars valdes strategin inte av politiska skäl utan efter strikt affärsmässiga överväganden.
- Lokaltidningens styrka är den lokala närvaron. Det går inte att skapa angelägen lokaljournalistik från Stockholm, säger Lars som har en liten koncernledning med tre personer.

Den politiska inblandningen har varit minimal. Flera av tidningarna saknar ledarsida och i övriga är politiken hänvisad till ledarplats. Vilket tilltalar breda läsargrupper och har gjort koncernens tidningar till ledande på respektive ort. Varje tidning sköter sig själv och samordningen sker mellan tidningarna, inte med dekret från Stockholm. Vilket innebär att koncernchefen lika gärna kan utgå från Västervik.

Att det fungerar, vet han redan. Hustrun Birgitta har sina rötter på Östra Eknö där paret har en årets runtbostad. I perioder har de bott på ön, men nu blir Västervik den permanenta bostadsorten.
- Jag har ett par år kvar till pension och det är i Västervik som vi vill bo, säger Lars.
Här lär han inte bli arbetslös. Bara glasverandan består av 106 fönster och huset är isolerat med riktigt gamla tidningar, den äldsta som hittats är ett Aftonbladet från slutet av 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om