Specialpedagoger oroliga för framtiden

Fem logopeder och specialpedagoger inom tal- och språkstödet ska enligt barn- och utbildningsförvaltningens sparförslag bli två. Nu är personalen oroad för barnens framtid.

Specialpedagogerna Elisabeth Larsen och Pernilla Olofsson-Bodin är oroade för vad sparförslaget kan komma att betyda för barn men språk- och talsvårigheter.  Foto: Ola Axman

Specialpedagogerna Elisabeth Larsen och Pernilla Olofsson-Bodin är oroade för vad sparförslaget kan komma att betyda för barn men språk- och talsvårigheter. Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-11-16 00:00

2010 tog kommunen ett beslut om att alla sexåringar på kommunens skolor ska observeras språkligt. Den görs av förskoleläraren, som ska upptäcka om det finns några problem som behöver åtgärdas. Om så är fallet skickas barnet vidare till någon av de fem specialutbildade logopeder och pedagoger som i dag arbetar i kommunen.

Enligt sparförslaget ska dessa fem tjänster bli två, en av varje yrkeskategori. Specialpedagogerna Elisabeth Larsen och Pernilla Olofsdotter-Bodin är oroade för hur det kommer påverka barnens skolgång.

- Det är 20 procent av alla sexåringar som behöver vår hjälp. Om det här sparförslaget går igenom kommer de tjänster som blir kvar bli handledande istället för att man har direktkontakt med barnen, säger Elisabeth Larsen.

- Då läggs ansvaret på lärarna, som redan är tungt belastade, säger Pernilla Olofsdotter-Bodin.

Det handlar om hjälp i alla delar av språket, både tal och skrift. Något barn kan ha en stamning, andra problem med ordförståelse och skrivfärdigheter. Båda menar att tidig upptäckt av olika språk- och talproblem är bland det viktigaste för att kunna hjälpa barnen till en bra läs- och skrivinlärning. Kunskaper som påverkar hela deras skolgång och som ska finnas med hela livet. Om neddragningarna realiseras tror de att kostnaderna kan bli allt större i framtiden.

I dag fungerar verksamheten och ger bra resultat, menar båda. De som i dag är utplacerade på flera olika skolor var, har ansvaret för 120 barn.

- Att lägga ner det som byggts upp under de här åren känns slösaktigt, menar Pernilla Olofsdotter-Bodin.

Elisabeth Larsen fortsätter:

- Inget barn ska behöva hamna mellan stolarna på grund av neddragningar. Vi måste se till att barnen får det stöd de behöver och har rätt till. Annars kommer vi fråga oss själva i framtiden "varför gjorde vi ingenting tidigare?"

Så ser det ut

Tre specialpedagoger och en logoped är utplacerade på flera olika skolor.

En logoped arbetar centralt.

De fyra utplacerade har hand om 120 stycken barn.

Av sexåringarna behöver 20 procent någon form av hjälp med tal- och skrivfärdigheterna.

Man har även hand om fler barn och ungdomar, inte bara sexåringar.

Innan sex års ålder får barnen hjälp av landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om