Spara på haven - välj rätt fisk

Utfiskning av haven, miljöskadliga fiskemetoder och hur var det nu - får man äta torsk? Det är inte alltid lätt att som konsument ha koll på vad som är okej att plocka åt sig i fiskdisken. Få koll på firrarna och välj rätt!

Makrill är helt okej att köpa, bara den är MSC-märkt.

Makrill är helt okej att köpa, bara den är MSC-märkt.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Västervik2009-07-11 01:00

Turerna har varit många kring vilka fiskar man egentligen kan äta med gott miljösamvete, och det är lätt att bli osäker när man står i affären och vill göra ett bra miljöval.
- Det handlar om att tänka till och välja de minst belastade arterna. Det är inte så lätt som konsument att veta vilka det är, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Att det hjälper att göra medvetna fiskval är torsken bevis för. Den konsumentbojkott som pågått i flera år har gjort att bestånden i Barents hav har fått en chans att växa till sig igen och torsken därifrån är det nu fritt fram att äta. Även torsken i östra Östersjön mår bättre. En annan fisk som nyligen blivit okej att äta i bland är rödspätta som inte fiskas med bomtrål, och för kolja, makrill och en viss sorts tonfisk är det helt grönt numera.

I Sverige äter vi runt 13 kilo fisk per person och år. Mest är det lax, torsk och sill vi stoppar i oss. Men för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommendationer på fisk tre gånger i veckan behöver vi få i oss mer än så. Det är svårt att få ihop med faktumet att fyra femtedelar av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller hotade av överfiskning. Men genom att följa märkningar och rekommendationer kan vi återställa balansen i sjöar och hav.
- Välj inte samma fisk varje gång du handlar, det finns massor av bra sorter. Till exempel sej, makrill och alaska pollock. Eller gädda och abborre från våra insjöar, säger Inger Näslund.

När det gäller fisk finns det två miljömärkningar att hålla koll på. Marine Stewardship Council, MSC, certifierar fiskprodukter i hela världen utifrån kriterier som ger ett hållbart fiske och behåller både mångfalden och produktiviteten i vattnen. Den andra certifieringen är svenska Krav, som är lite hårdare än MSC när det gäller gifter i fisken, men utgår från ungefär samma kriterier.
- Att miljömärka fisk är ganska nytt och man kan absolut lita på att märkningarna är bra och visar vilken riktning man går i sitt val. Granskningarna av fisket görs alltid av oberoende kontrollanter.
Sofia Hallonsten/TT Spektra
sofia.hallonsten@ttspektra.se

Världsnaturfondens fiskguide listar matfiskar i tre kategorier - grönt för fiskar som är fritt fram att äta, gult för de man ska se upp med eller bara äta i bland och rött för firrarna som ska undvikas helt.


Grönt: Bestånden är stora och fisket är hållbart.
Abborre (insjöar), Alaska pollock (MSC-märkt), Blåmusslor (repodlade), Gädda (insjöar) (MSC-märkt), Gös (insjöar) (MSC-märkt), Hoki(MSC-märkt), Hummer (svensk), Kolja (MSC-märkt), Krabba (svensk burfångad), Lax (MSC-märkt) (Krav-märkt), Lake Liten hälleflundra (västra Grönland), Makrill (MSC-märkt,) Nordhavsräka (MSC-märkt) (Krav-märkt), Ostron (handplockade/odlade), Sej (MSC-märkt), Sill /strömming (MSC-märkt) (Krav-märkt), Skarpsill Skrubbskädda (Östersjön), Tonfisk (albacor) (MSC-märkt), Torsk (Barents hav) (MSC-märkt) (Krav-märkt).


Gult: Var försiktig, odlingsmetoder och fiskeredskap är inte alltid så bra som de borde och bestånden kan vara sviktande.
Abborre (Östersjön), Alaska pollock, Gädda (Östersjön), Hajmal/pangasius (Asien), Havskräfta, Hälleflundra (odlad)KoljaKrabbaLax (odlad/Östersjön), Nordhavsräka, Piggvar (odlad), Regnbåge (odlad), Röding (odlad), Rödspätta, Sik, Siklöja, Slätvar, Tilapia (odlad), Tonfisk, (skipjack), Torsk (odlad/östra Östersjön/Island), Öring (odlad)


Rött: låt bli. Fiskarna på den röda listan kommer från överfiskade bestånd eller fångas eller odlas på sätt som skadar miljön och andra marina arter.
Bergtunga, Hajar, Havskatt, Hälleflundra (Nordatlanten), Lax, Liten hälleflundra, Långa, Marlin, Marulk, Ostron (trålade), Piggvar (vildfångad)Rockor, Räkor, tropiska (odlade/vilda), Rödspätta (bomtrål), Rödtunga, Svärdfisk, Tonfisk (blåfenad/gulfenad), Torsk, Tunga, Kungsfisk/uer, Ål

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om