Spännande skogsdag trots blötväder

Regnet bara vräkte ner. Ändå kom flera hundra människor till Gränsö och Skogens dag på lördagen.

Hästarna Russin, till vänster, och Tim, blev blöta och ledsnade efter några timmar. Fram till dess fick barn rida på dem med hjälp av Cornelia Lind och Klara Jonsson från Målserums ridskola.

Hästarna Russin, till vänster, och Tim, blev blöta och ledsnade efter några timmar. Fram till dess fick barn rida på dem med hjälp av Cornelia Lind och Klara Jonsson från Målserums ridskola.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-09-08 00:07
Under åtta års tid har dagen växt till en tradition. Nu var det andra gången den genomfördes på Gränsö. Längs skogsslingan vid Sandviken fanns flera olika stationer där såväl barn som vuxna kunde prova på olika aktiviteter och få information om skogsrelaterade ämnen.- Vi har gått runt skogsslingan och tittat på allt. Att äta korv, klappa hästar, planera granplantor och titta på traktorn var nog det bästa, säger Malin Johansson som är mamma till tvååriga Emilia.De var två av många som hade trotsat vädret och ändå gett sig ut i skogen.- Det är klart att det hade varit roligare om vädret hade varit bra, men det är bara att klä på sig ordentligt och gå ut, säger Malin.Alldeles intill strandkanten hade Markus Nord från Västerviks Museums Naturum satt upp en vattenskola som lockade många nyfikna besökare. Med utgångspunkt från den för Östersjön viktiga algarten blåstång visade han besökarna vad som kan gömma sig i djupet.- Blåstången är som ett höghus i vattnet och det är viktigt att den får finnas kvar. Nu är den inte utrotningshotad längre, men det har varit problem tidigare, berättar han.Han fortsätter att visa både kända och okända arter som lever i tången. Två tångmärlor håller på att para sig och eftersom detta kräftdjur måste bara kan para sig när skalet är mjukt, har hannen klamrat sig fast på honan och släpper inte taget förrän hon har ömsat skal. Det kan ta några dagar.En annan parningsritual som han berättar om är den avlånga tångsnällans.- Där delar föräldrarna på partnerskapet. Honan producerar äggen och lämnar över dem till hannen som ruvar dem i en flik på magen under fyra veckor. Det är ett effektivt sätt att para sig om man bara har en sommar på sig eftersom man kan få ut två kullar då. Dessutom minskar risken för att äggen blir uppätna innan de kläcks, förklarar Markus Nord.Simon Johansson och Josefin Lindholm lyssnar och tittar när Markus berättar och visar fiskar, snäckor och musslor. - Men det roligaste var nog att skjuta med luftgevär, säger Josefin medan Simon för tillfället verkar mest intresserad av det som finns kvar av den korv han grillat längre in i skogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om