Spännande mat med vardagliga råvaror

Foto:

Västervik2006-04-12 00:25
Det låter kanske inte så spännande. Epitetet "odlare" förknippar åtminstone jag fördomsfullt nog med en äldre dam eller herre som sätter lite potatis och planterar morötter på sin kolonilott för att få primörer till den nyfångade strömmingen. Eller en hobbyodlare som har några krusbärsbuskar och äppelträd i trädgården och då och då skördar dessa frukter för att koka sylt eller saft eller möjligtvis grädda en äppelkaka.

Men inget kan ju vara mer fel, det är jag medveten om. Odling har på senare år blivit en nästan trendig hobby bland även yngre människor och jag måste erkänna att även jag har experimenterat en del. Det går ju faktiskt utmärkt att odla diverse örter och grönsaker i en enkel balkonglåda.
Oavsett om man odlar i liten eller stor skala så är Odlarens kokbok en fantastisk inspirationskälla. Den visar att det går att göra spännande anrättningar även med enkla trädgårdsväxter som sparris, ärter och mangold. Med sina vackra bilder på grödorna som sedan blir delikatesser blir man genast sugen på att sätta igång och påta i jorden. Eller för den delen, att gå till affären och handla säsongens grönsaker.

Boken är indelad efter årstider och innehåller recept på såväl mindre rätter som riktiga middagrätter och smaskiga desserter. Både på traditionellt manér och med spännande ingredienser som sätter sprätt på vardagsmaten.
Eller vad sägs om att göra den italienska efterrätten zabaione med rabarber som huvudingrediens. En krusbärscheesecake eller en salsa på röda vinbär som ser smaskig ut att äta till smörgåsar med smält camembert. Eller en vegetarisk cannelloni med god morotsfyllning.
Här finns recept för de flesta smaker och med varierande svårighetsgrad. Dessutom är boken riktigt vacker, med många och färgstarka bilder på såväl växterna i naturen som de färdiga maträtterna.
Ny bok
Charlotte Jenkinson och Susanne Almers <BR><STRONG>Odlarens kokbok <BR></STRONG>Wahlström &amp; Widstrand&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om