Munskydd är rekommendation i kollektivtrafiken, men än är det inte det i butiker. På fredagsförmiddagen gjorde vi en kort undersökning på ungefär 30 minuters tid vid Hemköp i centrum respektive Coop vid allén.
På Hemköp var det totalt 4 av 50 personer som använde sig av munskydd (8 procent).
Av kunderna som tagit sig till Coops butik var det totalt 7 av 50 personer som bar munskydd (14 procent).
Marie Stenmark handlade lite varor inför helgen, på Hemköp.
– Jag har munskydd när jag går och handlar. Jag förstår inte folk som inte har munskydd. Även om Folkhälsomyndigheten har sagt att det inte hjälper, så tänker jag att det inte kan bli sämre i alla fall.
Strax därpå träffar vi Victor Lantz.
– Jag glömde munskyddet. Det ligger i bilen. Jag brukar använda munskydd under rush hour, men denna gången glömde jag det bara helt enkelt.
Hemköps butikschef Åsa Karlsson säger att hon ser en ökning av användandet till munskydd.
– Det har skett en ökning. Jag upplever att även de yngre har börjat använda munskydd nu, riktigt i början så var det mest äldre. Nu är det även yngre, säger hon.
Är det något ni rekommenderar?
– Det skulle vara bra om många bar det för allas säkerhet.
Även på Coop i Västervik berättar butikschef Monica Schmoranz om en ökning.
– Det märks att folk är mer försiktiga, helt klart. Och jag kan nog säga att det är fler som använder munskydd nu, säger hon.
Utanför Coop träffar vi kunden Ellen, som säger sig ha använt munskydd sedan i vintras.
– Då köpte jag ett stort paket munskydd. Jag har alltid munskydd när jag går och handlar och är noga med att sprita händerna, och när jag handlar så ser jag till att handla allt jag behöver, jag handlar inte flera gånger i veckan, säger hon.
På parkeringen till Coop möter vi Robin Johansson.
– Jag har läst att det inte hjälper så mycket, jag försöker istället hålla avstånd, särskilt mot äldre. Jag har klarat mig bra så här långt, säger han.
Folkhälsomyndigheten skriver att det finns situationer, som i kollektivtrafiken och på vissa arbetsplatser, då munskydd kan vara av vikt för att minska smittspridningen. Dock skriver de: "... en bred och generell användning av munskydd i samhället är inte motiverad", och hänvisar till den europeiska smittskyddsmyndigheten.
På arbetsplatser där inte tillräckligt avstånd kan hållas, rekommenderas munskydd i sju dagar efter att en konstaterat smittad person senast vistats där.