Fullmånens påverkan på människor har i alla tider varit föremål för myter och spekulationer. I en färsk rapport som publicerades i "Journal of Sleep Research" hävdar schweiziska forskare att månen verkligen har betydelse för sömnen och faktiskt kan framkalla något som skulle kunna tolkas som ett varulvsliknande beteende.
Försökspersonerna sov sämre vid fullmåne än vid nymåne. Morgnarna blev tyngre, flera kände sig tröttare och var därtill på sämre humör än vanligt.
Den framstående svenske sömnforskaren Arne Lowden är dock skeptisk till fullmånens påverkan:
- Visst finns det en "måneffekt", men det handlar om indirekta effekter som kan ge sömnförkortningar, säger han till Västerviks-Tidningen.
- Dels blir sovrummet upp till 100 gånger ljusare vid fullmåne. Utomhus blir det ungefär 250 gånger ljusare. Ligger snön gnistrande vit utanför ditt hus kan det bli upp till 400 gånger ljusare utomhus!
- Blott vetskapen att det är fullmåne, och att detta kan ge sämre sömn, kan också leda till sämre sömn. Det blir helt enkelt en förväntanseffekt som gör att man sover sämre.
Arne Lowden berättar att så många som tjugo procent av alla svenskar varje natt kan rapportera om sömnstöningar, helt oavsett vilken natt man väljer.
- Får de då höra att det varit fullmåne köper de direkt den orsaken. Det som var lite extra intressant de senaste nätterna är att de för många sammanföll med återgång till normala arbetstider efter en längre tids ledighet då särskilt många unga förskjutit dygnsrytmen. Man ligger också och funderar lite inför första arbetsdagen.
- Så råkar det vara fullmåne också. Då känner väldigt många att de sovit dåligt.
Så snacket om att fullmånen påverkar människor och gör dem, om inte håriga, så i alla fall lite "galna" stämmer inte?
- Inte alls. Inte heller förekommer hjärtinfarkter, självmord, sjukhusbesök oftare. Man blir inte ens luden på händerna...
Vissa forskare hävdar att månens dragningskraft påverkar vätskorna i människokroppen, lika väl som den påverkar världshaven och skapar tidvattnet.
- Omöjligt. Vi har inte den massan i kroppen. Påverkan är inte ens mikroskopisk. Det är bara i de stora oceanerna med sin enorma massa som dragningskraften märks.