Sordin på årets tingspredikan
"Jag hoppas vi får fortsätta traditionen som tingsställe."
Nedläggningen av Västerviks tingsrätt lade sordin på årets tingspredikan i Västervik. Lagman Nils-Erik Andersson befarar att det kommer att bli stora problem då domstolen i Västervik reduceras till tingsställe. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Tingspredikan är en tradition från 1734 som syftar till att skänka alla rättsvårdande myndigheter kraft, eftertänksamhet och uthållighet inför ännu ett nytt arbetsår.
I år behövdes predikan mer än någonsin.
Det blev dock inte alls någon "domedagspredikan", med tanke på att slutet för domstolen i Västervik nu är nära förestående och denna predikan förmodligen var den allra sista.
Åtminstone i den egna myndighetens namn.
Kyrkoherde Inger Styrbjörn från Överum/Dalhem valde att inte beröra nedläggningen i sin predikan. I förväg hade hon kontaktat tingsrätten och fått veta att inget ännu är beslutat om något stängningsdatum.
- Även om vi rent fysiskt får stanna kvar i tingsrättens nuvarande lokaler i Västervik i ytterligare en tid efter nästa årsskifte, så kommer den nya tingsrättsorganisationen att träda i kraft den siste december, säger tingsrättens chef Nils-Erik Andersson.
Som vanligt deltog i tingspredikan förutom Västerviks tingsrätts personal även representanter för kommunen, nämndemännen, åklagarmyndigheten, advokatkåren samt polisen. Inalles var man ett 30-tal personer.
Kyrkoherde Inger Styrbjörn, som kom till Överum i augusti, valde att knyta an till den rättegång mot Anna Linds mördare som startar idag, onsdag.
- Visst kan man känna avsky för handlingen. Men när jag såg dokumentären om Mijailo Mijailovics tragiska liv kan jag inte känna annat än sorg, sade Inger Styrbjörn som menade att den mordmisstänkte är ännu ett av alla maskrosbarn som tvingats bära sina missbrukande föräldrars börda.
- Den som har människors framtid i sin hand och ska utdöma straff måste vara ärlig, god och vis. Samtidigt kan kärlek innebära både krav och regler. Vishet kan vara att fördöma handlingen, men inte människan.
För andra året hade rätten med sig sin egen solosångare till kyrkan, notarien Joakim Jäderström som är skolad operasångare. Från orgelläktaren fyllde hans barytonstämma kyrkan med vackra toner, inte minst i Ave Maria.
Vid det efterföljande kaffesamkvämet i Kyrkans hus som är från 1750-talet och alltså därmed från samma tid som den första tingspredikan höll Nils-Erik Andersson ett tal till de närvarande i vilket han tog upp nedläggningen av tingsrätten.
- Vi förutsätter att vi även som tingsställe kan fortsätta traditionen med tingspredikan i Västervik, sade Nils-Erik Andersson som befarade att tingsställen endast blir en tillfällig lösning.
- Till dess man inser vilka stora besvär och problem det kommer att bli med den lösningen.
Domare och notarier kommer otvivelaktigt att bli skickliga bilförare i framtiden. När Kalmar blir länets enda tingsrätt och Västervik och Oskarshamn reduceras till enkla tingsställen, dit rätten ibland reser för att hålla ett mål.
- Protokollförare och domare får tillbringa en vecka i månaden vid ratten på E22 mellan Kalmar och Västervik. Det blir många dyra övernattningar, eller bara korta mål så att bilkörningen hinns med.
ALL berörd tingspersonal kommer att informeras av Domstolsverket tidigast i mars. Ingen är hittills uppsagd och de flesta har ett års uppsägningstid. Vilka lokaler som framledes ska användas i Västervik är ej bestämt.
- En viss tröst i bedrövelsen är att Västerviks tingsrätt i alla fall klassats som nedläggningsmyndighet. Det betyder att ingen anställd kan tvingas flytta med till Kalmar för att kunna få ersättningar, säger Nils-Erik Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!