Soptömning ingår i hemtjänst

- Det måste ha blivit någon missuppfattning någonstans, säger Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Västervik angående uppgifter till Västerviks-Tidningen att många äldre lämnas med sopor stående i farstun.

Slängs. Soptömning ingår i hemtjänstens städuppgift.

Slängs. Soptömning ingår i hemtjänstens städuppgift.

Foto:

Västervik2007-09-01 00:25
Enligt Kicki Johansson ingår det i hemtjänstens städuppgifter att ta med soporna och slänga. Städning sker normalt var 14:e dag, men för de som även har andra vårdinsatser ska soporna slängas när det behövs.
- Det kan vara allt ifrån hushållssopor till att någon har blöjor och då måste ju soporna slängas, säger Kicki Johansson.
Innan man blir beviljad hemtjänst sker en behovsbedömning där kommunen tittar på hur mycket hjälp vårdnadstagaren behöver. Det sker i samråd med den som behöver hjälp och, om man vill, även någon anhörig.
- Hjälpen ska vara en insats helt utifrån den enskildes behov, säger Kicki Johansson.
- Vi delar upp insatserna i två delar. Det ena är omvårdnad, som till exempel kan innebära morgonhjälp, tillsyn, hjälp med dusch eller vid måltider, det andra är service och där ingår städning och att hantera och ta ut sopor.

Har man ett ganska litet omvårdnadsbehov och bara har serviceinsatser så kan hjälpen begränsas till enbart städning var fjortonde dag.
- Men är det så att man har ett utökat behov och skulle behöva hjälp att till exempel gå ut med soporna så måste man kontakta sin hanläggare och ta upp problemet, säger Kicki Johansson.
- Vårt behov av hjälp förändras med tiden och då får man göra en ny behovsprövning.
Sedan tycker hon även att man kan vara lite flexibel som personal i sådana här fall.
- Om det går personal i ett hus varje dag och man vet att här bor Anna som har problem att ta ut soporna så kan man hjälpa till genom att ta med soppåsen, säger hon.

I socialtjänstlagen står det att alla har rätt till bistånd om inte behovet kan tillgodoses på annat sätt. Men man får även betala för hjälpen man får.
- Det finns ett avgiftssystem som är inkomstprövat. Det utgår från vilken möjlighet man har att betala. En del betalar mer andra betalar lite mindre eller kan vara inkomstbefriad, säger Kicki Johansson.
Om den här kostnaden kan vara en bidragande orsak till att några inte begär utökat bistånd är svårt att säga.
- Men i vissa fall kan det nog vara så, tror Kicki Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om