Sopmängden ökar trots mindre folk
Trots att vi blir allt färre Västerviksbor så ökar avfallsmängden. - Varje invånare producerar mer avfall, säger renhållningschefen Sven-Olof Fransson som i lördags bjöd på öppet hus vid avfallsanläggningen vid Målserum.
Tipspromenad på tippen. Vid lördagens öppna hus vid avfallsanläggningen vid Målserum fick besökarna gå en tipspromenad och svara på frågor. Från vänster Fredrik Andersson, Sofia, Anne och Lars-Gunnar Ahl. Foto: Matilda Ahl
Foto:
- 2004, när befolkningen minskat med ungefär 4 000 personer, uppgick sopmängden till 11 600 ton.
Ökningen har sin förklaring i allt mer förpackningar.
När producentansvaret infördes på 1990-talet togs många förpackningar bort. Bland annat försvann kartongen till kaffet liksom kartongen till tandkrämstuben.
- Att det har ökat beror till en stor del på att vi fått en uppsjö av förpackningar för portionsrätter, säger Sven-Olof Fransson. Vi har helt enkelt fått fler produkter i förpackningar, vi lever i ett konsumtionssamhälle.
I lördags bussades intresserade mellan Stegeholmsverket och Målserum för att titta på de numera sammanslagna enheterna. Värmeverket och renhållningen är sedan den 1 maj: Västervik Miljö & Energi.
- Vi har så mycket gemensamt. Vi tar emot och maler avfallet som sedan går till värmeverket.
Gamla tiders soptippar är borta. Vid Målserum är det en avfallsanläggning där allt ska sorteras för att nå högsta möjliga återvinningseffekt.
Och det ger resultat. När det gäller elektronikprodukter så tar ett företag i Vetlanda hand om detta och skruvar isär varje bit för återvinning.
- Visste ni att hälften av Sveriges årliga guldproduktion kommer från just återvinning av sådana produkter?
Deponin ska täckas över till 2008. Nästan 30 miljoner kronor kommer att finnas avsatta, bland annat genom en årlig avsättning på tre miljoner från deponiavgifter, för att bekosta täckningen. Mycket kommer in tack vare renad jord som används för detta ändamål.
- Till 2009 måste en ny klass II-deponi med bottentätning vara klar, säger Fransson.
Det som deponeras i dag är i huvudsak tegelstenar och murbruk, som inte kan återvinnas.
Lördagens öppna hus gav möjlighet att titta närmare på de bägge verksamheterna. Det bjöds på kaffe och fanns möjlighet att gå tipspromenader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!