Sophämtningen förfinas

Tätare hämtning av återvinningsbart avfall. Nya kärl med dubbla fack.

Västervik2004-06-08 01:00
Kommunen överväger att förändra sophämtningen ytterligare en gång.
I knappt ett år har försöket med fastighetsnära återvinning varit igång. Det innebär att villaägare inte behöver bege sig till någon återvinningsstation för att bli av med återvinningsbart avfall som papper, kartong och glas, istället har kommunens sopbilar hämtat fraktionerna enligt ett fastställt schema.
Villaägarna har utöver den vanliga soptunnan fått ett mindre kärl där den fraktion som ska hämtas härnäst läggs.
- Vi gör så att varannan vecka så hämtas vanligt hushållsavfall, och veckan därpå töms det mindre kärlet, berättar Ulrika Peters, avfallsrådgivare.
Villaägarna har haft ett schema att följa     ena veckan är det papper som ska hämtas, två veckor senare kan det vara kartong och ytterligare två veckor därpå kan det vara ofärgat glas.
Modellen har i många stycken fungerat bra, men på en punkt har många kunder klagat.
-Vi hämtar återvinningsbart avfall varann vecka. Det är sex olika fraktioner som samlas in. Det gör att det blir tolv veckor mellan gångerna som olika fraktioner samlas in. Många tycker att det är för lång tid, till exempel när det gäller kartong, berättar Ulrika Peters.
Det lilla kärlet ersätts med ett nytt, större som innehåller två fack.
Det betyder att i fortsättningen kommer två fraktioner åt gången att tömmas. Väntetiden mellan hämtningarna för de olika sorterna blir i fortsättningen bara sex veckor.
Det ska också vara möjligt för den som vill att beställa tre tunnor.
- En del tycker kanske att det är bekvämare att kunna lägga avfallet direkt i tunnan utan att hålla reda på vilken fraktion det är som hämtas härnäst, säger Ulrika Peters.
Den stora nackdelen är utrymmet. En vanlig soptunna och tre återvinningstunnor på 240 liter vardera kommer naturligtvis att kräva sin plats.
Ulrika Peters förutspår att kommunen kommer att få reaktioner på att förvaringen av avfall blir mer och mer utrymmeskrävande.
- Reglerna har blivit fler på senare år. Företag har fått lägga ner mer jobb på avfallsfrågor. Det är nog inte fel att föra in det tänkandet för privatpersoner också.
Det svåra enligt Ulrika Peters är att hitta en modell som inte innebär att man tvingas köra fler rundor med sopbilarna.
- Att göra det skulle varken vara någon vinst ekonomiskt eller miljömässigt.
Kommunen kommer att vara öppen för lösningar där flera villaägare går samman och gör en gemensam plats för återvinningsbart avfall.
Tekniska nämnden kommer att ta ställning till förslaget först i augusti. Tills dess hoppas Ulrika Peters på att ha fått in en hel del synpunkter på hur sophämtningen ska kunna förbättras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om