Sophämtningen blir dyrare

Vikttaxa skulle vara rättvisare och minska sopmängden i Västerviks kommun.

Västervik2004-10-30 01:00
Renhållningstaxan måste höjas i Västerviks kommun nästa år. Teknisk service, renhållning, måste nämligen få in ytterligare 2,2 miljoner kronor för att klara budgeten. Tekniska nämnden beslöt i går att föreslå införandet av en grundavgift, kompletterad med en rörlig avgift, beroende på sopmängden.
Det är ett steg mot ett viktsystem. Man får betala efter hur många kilo sopor man lämnar. Det systemet finns i många kommuner, bland andra Linköping, Mönsterås, Nybro, Borgholm och Mörbylånga.
Nämndens förslag som nu går vidare till kommunstyrelsen innebär att det införs en grundavgift på 900 kronor om året för en villa. Samtidigt blir den rörliga avgiften lägre. Totalt blir höjningen cirka 50 kronor.
För lägenheter, fritidshus och företag blir grundavgiften 250 kronor per år.
? Eftersom det ser så olika ut går det inte att säga hur hög den totala avgiften blir, säger renhållningschefen Sven-Olof Fransson.

Ytterligare en nyhet i taxe­förslaget är att det kommer att krävas ett kort för att få lämna grovfall från personbil gratis på återvinningsstationen. Bostadsbolaget har redan sådana kort. Och till villaägarna kommer kommunen att tillhandahålla sådana.
Vidare slopas nuvarande avgift på 85 kronor för att lämna kylskåp på återvinningsstationen.
Förslaget går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Sven-Olof Fransson säger att ett viktsystem skulle kunna införas inom ett år. Det skulle vara rättvisare och minska sopmängden. Det senare är ett kommunalt mål som inte uppfyllts.
? Tvärtom. Istället för att minska mängden har den ökat med 1.000 ton sedan 1994 trots att folkmängden minskat med 3.000 personer, säger Fransson.
Totalt får sopbilarna ta hand om 11.500 ton per år.
Fransson menar att folk slänger mycket i soptunnorna som borde läggas på komposten för att bli jord igen.
? Den här årstiden har vi i snitt tre kilo äpplen per sopkärl. Sopbilarna ser ut som saftpressare, och folk ringer och undrar om det är bensinläckage, säger Fransson.
Äpplena fraktas med de andra soporna till värmeverket, men någon värme ger de inte. Lika illa är det med jord och grästorvor som en del också kastar i tunnorna.

Införandet av en grundavgift anser Fransson klart motiverat eftersom teknisk service har kostnader som inte kan hänföras till det vanliga hushållsavfallet. Han ger några exempel.
? Vi ska ta hand om gamla kylskåp. Det blir omkring 2.700 på ett år. säger Fransson.
Sprutor och annat apoteksavfall får inte läggas i hushållssoporna utan måste tas om hand på annat sätt.

Många radio- och tv-apparater hamnar på Målserum trots att det finns ett avtal om att radio- och tv-handlarna ska ta hand om de gamla när det köps en ny. Men att de inte är beredda att göra det fick Fransson själv uppleva häromdagen när han bytte tv-apparat.
Han frågade:
? Vad ska jag göra med den gamla?
? Den kan du köra till tippen, svarade försäljaren.
Då förklarade Fransson vem han var och vad som gäller.
? Ja, du kan väl lämna den här men då blir den stående på lagret.
Meningen är att affärerna ska ta hand om gamla apparater och skicka dem för destruktion.
? Men i Västervik är det bara två affärer som gör det. Vi får nog in 95 procent av alla gamla apparater och det innebär en kostnad för oss, säger Fransson.

Nya kostnader för renhållningen nästa år väntas när miljödomstolen ska pröva en ny tillståndsansökan.
Den kommer att kräva ytterligare investeringar på Målserum för att leva upp till de krav myndigheterna ställer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om