Sophämtning till miljödomstolen

Trots att hon bara producerar avfall motsvarande en matkasse i veckan - som hon dessutom tar med sig hem och slänger - slipper inte en kvinna med fritidshus i kommunen den kommunala sophämtningen. Nu vänder hon sig till miljödomstolen i Växjö för att få ärendet prövat i högsta instans.

Västervik2005-09-06 00:25
Kvinnan bor i en annan kommun och är duktig på att sopsortera och kompostera när hon är i sitt fritidshus. Det som blir över tar hon med sig hem och slänger.
Då detta fungerar bra begärde kvinnan förra året att få slippa den kommunala sophämtningen. Hon tycker att det är onödigt att ödsla energi och pengar på att hämta de kvarvarande soporna med en stor lastbil.
I flera skrivelser och överklaganden har hon poängterat miljöbalkens intentioner att stimulera återvinning. Men hon känner att såväl lagstiftningen som kommunens renhållningsordning tillämpas stelbent. Därför har hon hela tiden stått på sig i sin begäran om att slippa sophämtning.

I ett delegationsbeslut i maj i år hänvisade miljö- och byggnadsnämnden till kommunens renhållningsordning. Man menade att särskilda skäl inte föreligger för att slippa kommunal sophämtning. Dessutom pekade man på det kommunala transportmonopolet som kommunen har för hushållsavfall som inte kan återvinnas. Anledningen till att kommunen har monopol på dessa transporter är enligt beslutet "att det ska säkerställas att hanteringen sker på sådant sätt att olägenheter för människors hälsa eller miljön inte uppstår".
Kvinnan överklagade detta beslut till länsstyrelsen som dock delade kommunens uppfattning om hur renhållningsordningen ska tillämpas. Man höll också med kommunen om att fritidshuset utnyttjas såpass mycket att "hushållssopor bedöms uppstå i sådan omfattning att dispens från kommunal sophämtning inte skall medges".

Underligt, tyckte kvinnan, som i sitt överklagande till miljödomstolen fortsätter att hävda att sopmängden faktiskt inte är större än en kasse i veckan.
Kvinnan hoppas nu att miljödomstolen ska bifalla hennes önskemål, och annars ge exempel på vad "särskilda skäl" för att slippa sophämtning innebär då en extremt liten mängd sopor inte tycks utgöra sådana skäl. Hon undrar också över det kommunala transportmonopolet och ifrågasätter om hon verkligen gör sig skyldig till något olagligt när hon själv kör sina sopor.
Miljö- och byggnadsnämnden har nu fått i uppdrag att yttra sig till miljödomstolen angående överklagandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om